На 28.05.2013 стартира най-големият българо-китайски бизнес форум, провеждан у нас досега

16 държави от Централна и Източна Европа са изключително във фокуса на китайската политика в областта на инвестициите. Това стана ясно ден преди откриващия се утре двудневен бизнес форум България – Китай в Пловдив.

Сред 16-те е България, посочи представителят на консулството ни в Шанхай Кръстьо Белев.

През декември се навършват 35 г. от политиката на Открити врати, въведена от Дън Сяопин, която превърна една изостанала страна без пощи и училища след Културната революция на Мао в Работилница на света, каза Белев.

Но ако през тези 35 години Китай беше нетен получател на световни инвестиции във всяка една сфера, сега с решение на Централното правителство стратегията е китайските фирми – държавни и частни, да излязат на световния пазар със собствените си марки.

Китай закупи компании като Волво, Ай Би Ем, Ем Джи, но от три години правителството води политика на насърчаване на китайските инвестиции в чужбина, каза Белев.

Това се осъществява в 2 основни насоки

Първата цели да се осигурят суровини за огромната китайска индустрия, а втората поставя акцент върху 16 страни от Централна и Източна Европа като врата за китайския бизнес на Запад.

За целта дори е сформиран Секретариат към Външното министерство на Пекин.

За последната година са проведени няколко срещи на министерско ниво – в сферата на селското стопанство, културата и туризма.

Специално за България Китай има интерес в автомобилостроенето, селското стопанство и туризма, каза Белев.

От 3 години в Ловеч функционира завода за автомобили марка Great Wall.

Предстои създаването на завод за автобуси край Перник.

Огромни масиви за фураж и люцерна пък се закупуват във Видинско в момента, посочи Белев.

За Пловдивския регион засега интерес има към производството на гъби по китайска технология, розовата индустрия.

Третата сфера от интерес за Китай е туризмът

Китайците не си пазат по пекане на плажове, а предпочитат културен и СПА туризъм, каза Кръстьо Белев.

Това препопределя Пловдив и областта като интересна дестинация, която е включена в рекламните брошури на всички 40 китайски туроператори.

Възможен е и бъдещ интерес към летище Пловдив, тъй като каргообменът на Китай с Европа расте с 30-35% годишно, каза Белев.

При интерес от големите китайски компании, които търгуват със Стария континент е възможно изграждането на интермодална връзка на аеропорта, заключи Кръстьо Белев часове преди старта на най-големия българо-китайски бизнесфорум в Пловдив.


http://www.plovdiv-online.com/biznes/item/47284-kit%D0%B0y-investir%D0%B0-v-16-str%D0%B0ni-ot-evrop%D0%B0

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>