Татарите в Китай

01.03.2007 г.

Едно от националните малцинства на Китай е татарското. Татарите са потомци на прабългари, смесени с кумани (от които наследяват езика) и монголи. Етногенетически татарите се образуват основно в Европа, където най-големите групи са тези на кримските и казанските татари.

Китайските татари живеят основно в Синдзян-уйгурския автономен район на КНР – СИНДЗЯН-УЙГУР АПТОНОМ РАЙОНУ, (произнесено на уйгурски), близо до границата с Казахстан, както и в Урумчи (Юрюмчи; Wulumuqi – кит.), административния център на района.

Потомци са на казанските татари, преселили се по тези места през ХVІІІ в. Усядайки на местна почва, те създават първите училища в Западен Китай. Били са на по-високо интелектуално ниво от местните уйгури, казахи, узбеки и др. тюркски националности.

Днес, въпреки че езикът им е повлиян от уйгурския и казахския (който е от същата кипчакска група на тюркските езици), татарите успяват да запазят татарския казански език.

Обичаите, кухнята и като цяло културата не се различават съществено от тези на казанските татари, населяващи основно съвременна република Татарстан (“ТАТАРСТАН РЕСПУБЛИКАСЪ” на татарски). Струва си обаче да се отбележи една интересна особеност на бита. Хан-китайците, както знаем, се хранят с клечки (на китайски – kuaizi), а повечето от тюркските китайци в Западен Китай – с ръце. Например едно от популярните казахски ястия се нарича “Бешпармак” или “Пет пръста”. Но татарите използват и лъжици. Казват, че и до ден днешен, когато ходят на гости на свои приятели хан (китайци), татарите си носели със себе си лъжици, защото не искали да ядат нито с голи ръце, нито с клечки.

Автор: Гесер Курултаев

3 comments to Татарите в Китай

 • Яна Шишкова

  Отново хубав коментар от Иво Димитров. Гесер, отговора – от теб!

  „Татарите са потомци на прабългари, смесени с кумани и монголи. Етногенетически татарите се образуват основно в Европа…” – любопитно е кога и къде в Европа прабългарите и куманите са се изхитрили да се смесят с монголите, та да се пръкнат татарите…

  „Били са на по-високо интелектуално ниво от местните уйгури, казахи, узбеки и др. тюркски националности.” – това се нарича РАСИЗЪМ. Може да са били по-културни, по-образовани, по-цивилизовани… Но твърденията за по-висока интелигентност или са расизъм, или се нуждаят от ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЕРИОЗНИ доказателства –каквито няма как да има (дори действително да са били по-интелигентни).

  „Но татарите използват и лъжици.” – а китайците не, така ли???

  „Казват, че и до ден днешен, когато ходят на гости на свои приятели хан (китайци), татарите си носели със себе си лъжици, защото не искали да ядат нито с голи ръце, нито с клечки.” – Защо не си носят и купички, от страх да не им сипват направо купчинки на масата?…

 • Гесер Курултаев

  1. След Монголското нашествие в Европа бива създадена държавата ДЖУЧИЕВ УЛУС или ЗЛАТНА ОРДА, там постепенно монголите се смесват с голямата куманска маса и прабългарите, които до това вече са достатъчно куманизирани в някои региони. Всеки ще потвърди това, няма нужда от сарказъм.
  2. Понятието ти за „РАСИЗЪМ“ е некоректно. Тука си говорим не за раса, а за ИНТЕЛЕКТ. А доказателствата са даже частично написани по-горе, ама нямало кой да чете.
  3. В текста говорихме за първоначалните тюркски съседи на татарите, никой не е говорил за хан-китайците. Много тъпо заяждане, не мислиш ли?
  4. Защото уйгурите и казахите ползват купички, умнико!

 • Яна Шишкова

  Гесер, поради симпатията ми към теб публикувам отговора.
  Ако искаш да участваш обаче, ще те помоля за спазване на подходящ тон. Иво се е обосновал, по никакъв начин не е изказал лична нападка. В коментарите си струва да се спазва елементарна учтивост, но ти си го знаеш и без това.
  Бъди здрав, хаплив и разумен!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>