Китай завоюва световния пазар на въоръжения

Наталия Кашо

Китай за първи път влезе в Топ-5 на най-големите доставчици на оръжие в света.
Това се казва в новия доклад за търговията с оръжие през 2012 година на Стокхолмския институт за изследване на проблемите на мира. Това е първата промяна в Топ-5 от Студената война насам. Китай също така стана първата азиатска страна, влязла в петицата на най-големите световни износители на оръжия.

Китай измести от петата позиция Великобритания, като показа безпрецедентен ръст на доставките на оръжие – 162%. Това е 13 пъти повече от средната стойност на бившата петица световни лидери – САЩ, Русия, Германия, Франция и Великобритания. За другите фактори осигурили пробива на Китай, разказа експертът от Института за Далечния изток, Александър Ларин.

Според Ларкин Китай има едно предимство – той продава по-евтино от другите. Много му помогна и военно-техническото сътрудничество с Русия, това, че му продаваха оръжие и лиценз за производството му. Китай, с помощта на Русия, произвежда съвременно артилерийско, тактическо ракетно оръжие, двигатели и компоненти за самолети. Продажбата на лицензи често е съпроводена от условието, че Китай няма да използва това за продажба на трети страни. Но Китай леко променяше, да кажем, калибъра на артилерийските установки и излизаше на чуждите пазари.

Сред най-големите купувачи на китайско оръжие са Пакистан, Египет, Бангладеш, Намибия, Шри Ланка.

През последните години Пакистан е купил от Китай 50 изтребителя JF-17 и 203 танка MBT-2000. По износ на танкове Китай излезе на второ място в света след Русия, изпреварвайки Германия, Франция и Великобритания. Основните купувачи на китайските танкове са страните от Африка. При това, Западът, след като отстъпи на Китай своите ниши на този пазара, постоянно го обвинява във въоръжаване на африканските режими, които нарушават човешките права. Китай не приема тези обвинения, като се позовава на прозрачността на сделките и строгото спазване на международните норми на търговията с оръжие.

Новият скок на китайския дракон на световния оръжеен пазар може да стане нов дразнител за САЩ и ЕС. Като наказание за нарушенията в областта на човешките права, те запазват ембаргото върху износа на технологии с двойна употреба и съвременни оръжия. При това, един от аргументите на ЕС в полза на подкрепата на подобен дискриминационен режим е фактът, че Китай умело копира западните технологии и модели на оръжие и може да ги реекспортира. И по този начин, засилва конкурентно си предимство на световните пазари.

Затова не е изключено, Германия и Франция, които имат малка преднина пред Китай в списъка на износителите на оръжие в света, да ожесточат своята позиция за ембаргото на ЕС върху доставката на китайски съвременни оръжия.

ГЛАСЪТ НА РУСИЯ

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>