Какво представлява Фалунгун?

Религиозно учение, секта, движение за култивиране на тялото и характера – какво точно представлява Фалунгун?

20 април 2006 година, южната градина на Белия дом. Китайският президент е смутен, лицето му е като вкаменяло. Китайската държавна телевизия прекъсва директното предаване на церемонията по посрещането му. За китайското правителство това е още е едно потвърждение, че Фалунгун е държавен враг номер едно. За синолога и специалист по въпросите на религията проф. Йоахим Генц Фалунгун е преди всичко религиозно учение.

„Учение, което е силно съсредоточено върху лидера, т.е. начело на движението е харизматична фигура. Фалунгун, казва проф. Генц, обещава на привържениците си избавление, постижимо единствено чрез религиозното движение Фалунгун и неговия лидер.“

Лидерът се казва Ли Хунджъ (Li Hongzhi), по професия е градинар, по-късно се занимава с публицистика в северно-китайския град Шанчун. През 1992 г. Хунджъ започва да разпространява смесица от даоистки и будистки учения. Той твърди, че светът е бил унищожаван 84 пъти от извънземни и че злите същества отново ни заплашват. Само последователите на Фалунгун могат да избегнат съдбата; те приемат космически енергии чрез култивирането на т.н. „колело на законите“.

Според лидера привържениците на Фалунгун са 70 милиона. Повечето от тях едва ли са запознати с неговите идеи. Онова, което ги интересува, са техниките за култивиране на тялото. Точно по тази причина мнозина се отказват от Фалунгун, след като през юли 1999 г. китайското правителство забранява организацията като опасна секта и предприема сурови мерки срещу последователите й.

http://dwelle.de/bulgarian/puls/1.180592.1.html

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>