Новото ръководство на Китай начело със Си Дзинпин и Ли Къцян

Китай обяви днес състава на правителството на новия президент Си Дзинпин и на неговия министър-председател Ли Къцян. В разгара на кризата в отношенията между Пекин и Токио, постът външен министър заема бивш китайски посланик в Япония.

Li Keqiang

Ли Къцян

Уан И, 59-годишен дипломат, който от 2008 г. отговаряше за отношенията с Тайван, ще замени Ян Цзиечъ, който пък е издигнат в Националния съвет по държавните въпроси на КНР. Това съобщи заместник-председателят на Общокитайското събрание на народните представители Уан Шъндзюн.

Уан И, който от 30 г. заемаше различни постове в министерството на външните работи, бе от 2004 до 2007 г. посланик на КНР в Токио. Опитът му на този пост може да се окаже полезен в момент, когато отношението между Токио и Пекин за изострени заради териториален конфликт относно суверенитета над необитаеми острови Спратли в Източнокитайско море, наричани от китайците Дяо-юдао, а от японците Сенкаку. Тези контролирани от Япония острови са разположени в район богат на риба и с потенциални залежи на петрол и газ.

Новият министър работи много и е много уважаван, заяви за АФП Дзя Цингуо, професор по международни отношения в Пекинския университет, като наблегна на приноса му за подобряването на отношенията с Тайван, за които е отговарял през последните години, и на доброто познаване на корейския въпрос.

Като държавен съветник Ян Дзиечъ става най-високопоставеният ръководител на външнополитическия фронт в ръководството, пост, който досега заемаше Дай Бингуо.

Начело на министерството на отбраната застава генерал Чан Уанцюен, по-голямата част от кариерата, на когото е преминала в сухопътните сили. Той е на 64 г. и от 2007 г. е член на могъщата Централна военна комисия, която след последния конгрес на Китайската компартия през ноември се ръководи от президента Си Дзинпин.

На икономическия фронт управителят на китайската централна банка Джоу Сяочуан запазва поста, на който е от 2002 г. Това е нещо положително за китайската икономика и за финансовите пазари, тъй като Джоу е опитен, уважаван реформатор и е привърженик на пазарните механизми, смята икономистът от Банк ъф Америка – Мерил Линч Лу Тин.

Тази седмица Джоу посочи, че дори и да напусне, целта, която Китай си е поставил – да интернационализира юана като едновременно с това постепенно отслабва контрола върху обменния курс на валутата си, няма да се промени. Той също така изтъкна, че Китай ще продължи да следва „неутрална“ валутна политика в момент, когато му се налага да запази силен растеж, като едновременно задържа инфлацията, достигнала последния месец 3,2% – най-високото равнище от десет месеца.

За 2013 г. втората икономика в света си е поставила за цел растеж от 7,5%, както през миналата година, съчетан с инфлация не надхвърляща 3,5%. През 2012 г. повишаването на БВП бе паднало на най-ниското равнище от 1999 г. – 7,8%, придружено от нарастване на потребителските цени с 2,6%.

Четирима вицепремиери ще помагат на министър-председателя Ли Къцян, първият, от които е Джан Гаоли, един от седемте най-високопоставени партийни функционери.
Останалите са бившата държавна съветничка Ли Яндун, бившият партиен ръководител на южната провинция Гуандун Уан Ян, смятан за реформатор, и Ма Кай, досега секретар на министерския съвет.

Сред новите министри са министърът на финансите Лоу Дзи-уей, досега директор на Китайския суверенен фонд (CIC) и на търговията Гао Хучън, досега заместник-министър.

Назначенията, за които бе взето решение от ръководството на ККП преди годишната сесия на парламента, бяха гласувани от депутатите след одобрението в петък на Си Дзинпин за държавен глава и на Ли Къцян за министър-председател.

С това приключи преходът във върховете на властта в Китай, започнал преди около четири месеца с 18-я конгрес на ККП.

/АФП/

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>