За опасната секта Фалунгун или Фалун Дафа

Култ, забранен в Китай през 1999 г., обяви, че създава клон в България.

Посолството на Пекин у нас е против легализирането на движението

През тази седмица европейският информационен център на китайската секта „Фалунгун“ свика пресконференция, на която съобщи, че основава клон на култа в България. Представител на българската секция на сектата обясни, че е поискана регистрацията й в нашата страна. Китайското посолство в София реагира, като обясни защо сектата „Фалунгун“ е вреден сатанински култ.

Сектата „Фалунгун“ е основана от безработния Ли Хунджъ. В началото на 90-те години той започна да изучава традиционната китайска гимнастика цигун. Истинският цигун включва физически и дихателни упражнения, чиято цел е да укрепват здравето и духа. По тази причина сектата привлича последователи. Скоро обаче Ли Хунджъ започва да изопачава цигун и да проповядва, че човечеството е обречено, тъй като Земята ще избухне и единствено той може да забави това и да спаси вярващите в него, като ги пренесе на небето. За целта членовете на „Фалунгун“ трябва да се усъвършенстват като престанат да вярват в каквото и да било и като напълно и безпрекословно вярват в онова, което им се казва от лидера на сектата.

Лидерите на „Фалунгун“ обявяват всичко съществувало преди възникването на сектата за вредно и дяволско и отричат всички традиционни ценности на обществото. Те заплашват по най-различни изтънчени начини онези членове на сектата, които искат да я напуснат. Успоредно с това „Фалунгун“ трупа огромни средства от организирането на курсове за членовете на сектата, от сеанси за лекуване чрез нетрадиционни методи и от изградената търговска империя. С течение на времето сектата започва да складира оръжие и да краде държавни тайни. Изпълнени с отчаяние заради проповядвания край на света, някои от членовете на „Фалунгун“ се самоубиват. Всичко това накара китайските власти да решат, че „Фалунгун“ е вреден за обществото култ, който застрашава реда и стабилността в страната и сектата бе забранена през 1999 г. Последваха протести на последователи на „Фалунгун“. Намирайки се напълно под контрола на учението на Ли Хунджъ, някои от тях се самозапалиха на площад „Тянанмън“ в центъра на Пекин. При всички протести неизменно наблизо „случайно“ се оказваха фотографи на западни осведомителни агенции, чиито снимки трябваше да убедят света, колко лоши са китайските правоохранителни органи, които не оставят забранената секта да прави каквото си пожелае. В момента Ли Хунджъ се крие в Съединените щати, чиито тайни служби се опитват да използват структурите на „Фалунгун“, за да дестабилизират обстановката в Китай.

Официално изявление
Пресаташето на Посолството на Китай в България: Те плашат, че идва краят на света и създават терористична обстановка

На 13 август Европейският информационен център „Фалунгун“ свика пресконференция, на която обяви създаването на Българската асоциация „Фалун дафа“, чийто основател е г-н Захари Петков. Във връзка с това пресаташето на посолството на Китай в България заявява следното:

„Фалунгун“ е античовешка, антисоциална и антинаучна еретична секта, която агитира за настъпването на края на света, чрез което създава терористична обстановка и налага култ във водача на сектата и налага духовен контрол над практикуващите. Еретичната секта „Фалунгун“ пропагандира, че „Фалун дафа“ е абсолютно над всичко и презира и се противопоставя на закона. Всичко това значително застрашава обществения ред и сериозно нарушава човешките права. До момента в Китай има вече над 1700 последователи, които поради практикуването на Фалунгун са изгубили контрол върху поведението си, отложили са лечението си с фатални последствия, извършили са самоубийство, наранили са сами себе си с фатален резултат; повече от 650 души са полудели, 18 невинни хора са убити. Поради всичко това китайското правителство, изхождайки от запазването на основните човешки права и свободи на своите граждани и спазването на Конституцията и законите, забрани съществуването на тази еретична секта.

Политиката на Китай за решаването на проблема с „Фалунгун“ е за обединяване, обучаване и спасяване на абсолютното мнозинство излъгани последователи, за наказване на онези престъпници, нарушили закона. Отношението на Китай спрямо тези престъпници, нарушили закона. Отношението на Китай спрямо тези последователи, които не познават същността на еретичната секта „Фалунгун“, е на търпение, внимание и помощ, зад а се освободят от духовните окови на сектата, да възстановят нормалния си живот без никакви дискриминация и отхвърляне от страна на обществото. Наказани са само абсолютно малцинство от практикуващите, нарушили закона или извършили престъпления.

Еретичните секти вече се превърнаха в обществено зло за цялото човечество. Воденето на борба срещу еретичните секти съгласно закона е задължение на всяко отговорно правителство. Ние сме категорично против еретичната секта „Фалунгун“ да регистрира Асоциация „Фалум дафа“ в България и използвайки територията на чужда държава да извършва антикитайски действия.

Хонконг осъди швейцарци
Шестнайсет членове на сектата „Фалунгун“, включително четирима швейцарци, бяха осъдени в четвъртък от хонконгски съд за нарушение на обществения ред, предадоха осведомителните агенции.

Това е първият процес срещу членове на „Фалунгун“ в Хонконг, където за разлика от континентален Китай, дейността на сектата не е забранена, посочва АП. Подсъдимите – 12 жени и четирима мъже, бяха арестувани на 14 март, след като четиримата швейцарци предприеха гладна стачка пред бюрото за връзка с Пекин, за да протестират срещу преследването в Китай на членовете на сектата. Трима от подсъдимите бяха осъдени също за оказване на съпротива на органите на реда.

Фатални ритуали
„Фалунгун“ не е единствената секта, която води последователите си до самоубийство.

Под влияние на Джим Джонс, основател на сектата „Храм на народа“, в САЩ, 914 души извършиха ритуално самоубийство в джунглите на Гвиана през 1978 г. През 1993 г. след 51 дни полицейска обсада 86 последователи на сектата „Клонка Давидова“ се самозапалиха в САЩ. Последователи не сектата „Храм на слънцето“ се самоубиха в Швейцария през 1984 и във Франция през 1995 г. Сектата „Аум“ пусна отровен газ в метрото в Токио през 1995 г. и уби 12 души. През 1997 г. 39 членове на сектата „Небесни врати“ се самоубиха в САЩ.

ластите нямали сигнали за последователи на сектата у нас.
Знаем за проблемите в Китай с „Фалун“, твърди Дирекцията по вероизповедания.
Съдът не можел да ги впише като фондация без предварително да е извършена проверка от дирекцията

Ани Михова

Не сме получавали искане да бъде регистрирана Българската асоциация „Фалун дафа“, съобщи вчера пред „Монитор“ Георги Кръстев от Дирекцията по вероизповедания към Министерския съвет. Документи на „Фалун дафа“ при тях със сигурност не били постъпвали.

В случай, че сектата подаде документи, сред които трябва да присъства уставът и точният им адрес, дирекцията трябва да започне проверка за дейността им.

Знаем за огромните проблеми, които имат в Китай с „Фалун дафа“, обясни още Георги Кръстев. Досега обаче в Дирекцията по вероизповеданията не са постъпвали сигнали, че сектата „Фалун дафа“ има свои последователи у нас.

Името на Захари Петков не ми говори нищо, той не е идвал при нас и не е подавал документи, каза още Кръстев.

Обикновено секти, които се ползвали със скандална слава по света и знаят, че ще бъдат отрязани за регистрация, избирали друг път за стъпване на родна почва. Те не подавали документи за регистрация в Дирекцията като вероизповедание, а в Софийския градски съд, където искали да бъдат вписани като фондация или асоциация с идеална цел.

Ако подадат документи в Софийския градски съд оттам ще ни отправят запитване за тях, обясни Георги Кръстев. Той не изключи възможността сектантите да са обмисляли опит да се пробват в съда.

Получим ли запитване от съда за тях, също ще бъде направена проверка за дейността на „Фалун дафа“. Съдът не можел да ги впише като фондация без предварително да е извършена проверка от дирекцията. Без нашата проверка не могат да бъдат вписани, обясниха от дирекцията.

СОФИЙСКИЯТ КЛОН: Събират се през уикенда в Южния парк
Импровизираният офис е в хотел за неверни съпрузи .

Петков каза, че в движението йерархия няма, но понеже „хората имат нужда от лидер“, наричали Хонгджу „майстор“.

Катя Михайлова

Последователите на Фалун дафа се събират всяка събота и неделя в Южния парк. Това каза вчера пред „Монитор“ основателят на движението у нас Захари Петков.
„Монитор“ откри 23-годишния програмист в офиса на фирма „Грейт Беър“ в хотел „Сара“ на ул. „Коста Лулчев“ в столицата.

Таксиметрови шофьори разказаха, че хотелът е предпочитан от неверни съпрузи, които плащали по 10 лева на легло.

Според Петков, движението било напълно безобидно и проповядвало мек вариант на китайските бойни изкуства. Последователите, които са около десетина в София, не плащали такси.

Според Петков, той платил от джоба си отпечатването на листовките, както и на няколко 100-странични книжки с избрани лекции на лидера Ли Хонгджу. По думите му, Петков се е свързал с представители на Българския Хелзинкски комитет за съдействие. Към Дирекцията по вероизповеданията не са се обръщали, но „може да го направят“.

С организацията се занимават освен Захари Петков, и едно семейство от Швеция – Булет и Петер Ебертс. Жената е корейка. Тя раздаваше листовките в автобус 88 миналата събота. Идвало и едно момче от Словакия – Петер Шедик, но сега всички си заминали.

АНКЕТА
Получавали ли са брошура на движението „Фалун Дафа“ и биха ли станали негови последователи е въпросът, с който „Монитор“ се обърна към столичани вчера. Екипът също им показа и една от хилядите листовки, разпространени през седмицата по улиците и градския транспорт от последователи на движението.

Антон Авджиев, куриер

За първи път чувам за съществуването на такова движение у нас. Не съм сигурен дали не е секта, но каквото и да е, никога не бих се включил.

Емил Петров,19 г., студент

Едва ли ще ме заинтригува такава дейност. Ще си купя книга за това движение и само ще прочета за какво става въпрос.

Андриан Игнатов, 21 г. продавач

Не, в никакъв случай не бих последвал такива щуротии. За първи път попадам на такава листовка, но не бих се подвел.

Препечатано от  © вестник „Монитор“, 17 август 2002

http://www.pravoslavieto.com/inoverie/falun_gong/falun_gong.htm

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>