ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

март 16, 2013

Си Дзинпин пое цялата власт в Китай

в категория Политическо устройство
Си Дзинпин. Снимка: Reuters

Си Дзинпин. Снимка: Reuters

В Китай завърши процесът по предаване на властта на новото, пето поколение ръководители. Общокитайското събрание на народните представители /парламентът/ днес официално утвърди Си Дзинпин за председател на Китайската народна република (президент). Той оглави също висшия военен орган на страната – Централния военен съвет на КНР, съобщиха световните агенции.

Преди това през ноември миналата година той бе избран за генерален секретар на ЦК на Китайската компартия. Така Си Дзинпин съсредоточи в ръцете си висшата партийна, държавна и военна власт.

Китайският парламент утвърди за нов заместник-председател на КНР (вицепрезидент) 62-годишния Ли Юенчао, бивш учител, присъединил се към компартията през 1978 г. и израснал в партийната йерархия до шеф на Организационния отдел на ЦК.

Мнозина наблюдатели смятат, че назначаването му на поста заместник-председател на КНР е нещо като компенсация за това, че той не влезе в могъщия 7-членен Постоянен комитет на Политбюро на ЦК на ККП. Очаква се това да стане на следващия конгрес на партията през 2017 г., съобщава ДПА, цитирана от БТА

http://www.dnes.bg/world/2013/03/14/si-czinpin-poe-cialata-vlast-v-kitai.182698

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.