Протест срещу гинекологични прегледи за работа в Китай

Жителите на град Ухан в централен Китай станаха свидетели на любопитен протест, пише днес британският вестник „Гардиън“ (Guardian.co.uk).

Десетина студентки се обявиха против изискването жените, които кандидатстват за държавна служба, да се подложат на инвазивен гинекологичен преглед. Протестът в Ухан е елемент от разрастващата се в Китай вълна от действия, които хвърлят светлина върху дълбоко вкорененото неравенство между половете и дискриминация при наемане на работа, посочва вестникът.

„Дискриминацията по полов признак е широко разпространена и в много отношения е институционализирана в Китай“ – това заяви за вестника Джеф Кротал, завеждащ връзки с обществеността на бюлетина „Чайна лейбър“, издаван в Хонконг.

Информация за протеста във Ухан се появи в началото на седмицата и в китайския „Правен всекидневник“.

Призиви към редица правителствени учреждения, в това число и министерството на човешките ресурси, за премахване на изискването за гинекологични прегледи при постъпване на жени на държавна служба са били отправени още през март.

Досега официална реакция по този проблем няма, посочва „Гардиън“.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5333251#commentsBlock

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>