ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

ноември 21, 2012

Китай планира да построи най-високия небостъргач в света

в категория Технологии

Освен че е е най-високата сграда в света, той трябва да бъде построен само за 90 дни, а при това ще струва и 10 пъти по-малко от „Бурж Дубай“

Китай планира да построи най-високата сграда в света – 838 м, и то само за 90 дни. Небостъргачът трябва да бъде готов до края на март, съобщава Gizmodo.com.

Небостъргачът в гр. Чанша ще носи името „Скай сити“ (Небесен град) Звучи невероятно, но по план всеки ден ще бъдат вдигани по пет етажа от него. Работата трябва да започне в края на месеца.

Проектът е разработен от някои от инженерите, които са участвали в строежа на небостъргача „Бурж Дубай“ („Бурж Халифа“), който е най-високата сграда в света в момента със своите 828 м.

Изпълнител ще компанията Броуд Състейнъбъл Билдиунг, която построи 30-етажен хотел само за 15 дни.

„Скай сити“ ще има 220 етажа и за разлика от „Бурж Дубай“ по-голямата част от него – цели 83%, ще е жилищна. Според плановете в китайския небостъргач ще могат да живеят над 31 хил. души.

В останалата част ще има офиси, училища, болници, магазини и ресторанти.

Общо 104 високоскоростни асансьора ще се грижат за придвижването между етажите.

И в друго важно сравнение обаче „Скай сити“ бие кулата в Дубай – компанията-строител твърди, че построяването на великана от стомана ще струва около 1500 долара на кв. м, докато „Бурж Дубай“ струваше точно 10 пъти повече.

Китайският небостъргач при това е проектиран да издържа на земетресения от 9 степен по скалата на Рихтер, както и на пожар, който гори над 3 часа.

Сградата освен това ще е и изключително енергийно ефективна

Въпреки че компаниите, които ще работят по проекта, са сериозни, планът подобна сграда да се построи само за 90 дни звучи като приказка, коментиора Gizmodo.

При всички положения резултатът ще стане ясен още през пролетта.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5307431

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.