ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

ноември 14, 2012

Конгресът в Китай избра нов ЦК на партията

в категория Политическо устройство

Едноседмичният 18-и конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП) в Пекин приключи днес с избиране на нов Централен комитет. 2200-те делегати избраха също Централна комисия на партията за проверка на дисциплината и одобриха поправки в партийния устав, предаде ИТАР-ТАСС.

В президиума на заключителното заседание присъстваха членовете на сегашното й ръководство начело с генералния секретар – президента на Китай Ху Дзинтао, отбелязва агенцията, като споменава сред тях по-специално зам.-председателя на КНР Си Дзинпин. Очаква се той да бъде избран за генерален секретар на първия пленум на новия ЦК, насрочен за утре.

Тогава членовете на висшето партийно ръководство за пръв път ще се появят пред китайски и чуждестранни журналисти.


Основен резултат от конгреса е,

че форумът утвърди поредното – „пето поколение“ китайски ръководители, които под ръководството на новия партиен водач ще оглавяват страната с население от 1,3 млрд. души през близките 10 години. До 2020 г. се очаква Китай да стане водеща икономическа сила в света; от друга страна, Поднебесната империя е изправена пред трудни социално-икономически проблеми, които ще изискват доста усилия от новите й лидери.

Отглас от тези трудности бе „Делото на Бо Силай“ – бивш член на Политбюро и местен лидер на компартията в мегаполиса Чунцин, а днес подследствен заради обвинения в корупция и злоупотреба с власт. Видни фигури от китайската политическа сцена бяха замесени и в други шумни скандали, посочва ИТАР-ТАСС.


За да приключи смяната на държавното ръководство, ще трябва

парламентът – Общокитайското събрание на народните представители, да одобри на сесията си през март 2013 г. новия председател на КНР, премиера и целия състав на кабинета; също и да бъдат сменени шефовете на висшите военни органи – Военния съвет на ЦК на КПК и държавния Централен военен съвет.

През последните десетилетия начело на партията, държавата и армията в Китай стоеше един и същ човек, напомня агенцията.

Т. нар. първо поколение китайски ръководители включва Мао Дзъдун и неговите съратници, участвали в създаването на ККП, а после и на КНР. Второто поколение начело с Дън Сяопин затвърди курса към реформи и отваряне на страната навън, продължен от третото и четвъртото поколение, оглавявани съответно от Дзян Дзъмин и Ху Дзинтао.

Лидерът на петото поколение е 59-годишният Си Дзинпин, днес член на Постоянния комитет на Политбюрото на ЦК на ККП. В този орган ще остане и вицепремиерът Ли Къцян, който има изгледи през март да стане министър-председател.

Конгресът не донесе особени трусове в идеологически план

Форумът призова за „решителен напредък по пътя на социализма с китайска специфика, борба за пълно изграждане на средно заможно общество“. ККП ще се ръководи и занапред от теорията на Дън Сяопин, от идеите около компартията да се сплотят всички конструктивни сили в обществото, включително предприемачите.

Сравнително нов момент бе прозвучалото разширено тълкуване на „научната концепция за развитието“ – подход, чрез който управляващата партия по-гъвкаво да борави с обществено-политическите и икономическите реалности в днешния свят и да задоволява нуждите, диктувани от развитието на китайското общество.

Марксизмът-ленинизмът и идеите на Мао Дзъдун бяха споменавани в най-общи линии като „ръководни идеи“; същевременно конгресът прикани партията и цял Китай „смело да внедрява теоретични иновации въз основа на практиката“, да приема „нови идеи, нови възгледи и нови изводи“.

Мнозина делегати отбелязаха, че корупцията в Китай е най-сериозна заплаха за ръководната роля на ККП. Предишното ръководство призова новите лидери неотклонно да се борят с това явление в името на „политическата чистоплътност“. Задача на компартията за близките 10 години и до 2049 г., когато ще се чества стогодишнината на КНР, е „да превърне Китай в богата, могъща, демократична, цивилизована и хармонична държава“, заяви в отчетния си доклад Ху Дзинтао.

Генералният секретар на компартията отбеляза в заключителната си реч, че конгресът „приключва победно“, съобщи Франс прес.

В конгреса участваха 520 жени делегати при едва 445 жени сред делегатите на предишния – 17-и партиен форум, отбелязва агенцията. Сред куриозните моменти, свързани с представителките на нежния пол, се открояваше присъствието на жена полицай от провинцията, пристигнала в Пекин с 4-месечната си дъщеричка, която се наложило да кърми в паузите между заседанията.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5288091

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.