ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

януари 10, 2007

Развитие на селското стопанство

в категория Селско стопанство

В Китай обработваемите земи са едва 7% от световните, а трябва да се нахрани 1/5 от населението на Земята. Кой тогава ще нахрани Китай? Китайските политици казват, че с усилията на своите хора ще се справят с глада и това изглежда наистина възможно.
От 1978 г. започва активното развитие на селскостопанския отрасъл. Реформите запазват колективната собственост, т.е. колхозите, но намират начини да мотивират населението да се занимава със земеделие, като не го таксува с данъци и подпомага материално стопанисващите земята. Средният годишен ръст до сега е средно 3,5% на година. От 113,18 млн. тона зърно събрани през 1949 г. са се качили на 457,06 млн. тона, което е четири пъти повече при два пъти повече население през 40-те. Сега КНР е на първо място в света по производство на зърнени, памук, рапица, тютюн, месо, яйца, морски продукти и зеленчуци.
Основата на селското стопанство са предприятия тип колхози. През 2002 г. такива предприятия в Китай е имало повече от 21,33 млн., на които са работили 132,88 млн. души. 4,8 хиляди предприятия носят товарооборот от 100 млн. юани, като повече от 30 артикула от тяхната продукция носят етикета “минпай” или известна марка.
Науката и техниката постепенно навлизат в селското стопанство. Успехите в биоинженерството са немаловажни за изхранване на населението. Кръстосват се гени на ориз и царевица с гени на други растения, за да се постигне по-обилна и качествена реколта. Юен Лунпин е известен като “баща на хибридния ориз” и е повлиял върху световните опити за борба с глада. Сега повече от 51% от ориза в КНР са хибридни кръстоски по методите на Юен Лунпин. През 1950 от един хектар земя са събирали 1,16 тона реколта, докато през последните няколко години средната реколта от хектар е 4,4 тона.
След засяване на хибриден суперелитен ориз са се получили 12 тона реколта на 1 хектар!
През 2001 г. КНР е приета в СТО /Световната Търговска Организация/ и веднага има опити да й се наложат квоти за износ на памучни облекла. Във връзка с влизането в Организацията обаче, властите се борят за повишаване на качеството и това ще е основен пункт през 11-тата петилетка.

Съставител: Яна Шишкова

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.