Държавната подкрепа създава „зомби компании“ в Китай

Христо СЪЙНОВ

в. Капитал


Банките са принудени да финансират бизнеса на всяка цена

Рискът от появата на „зомби компании“ в Китай се увеличава сериозно напоследък, тъй като икономиката продължава да се забавя, но банките са принуждавани от държавата да продължат да финансират бизнеса, независимо колко е печеливш. Това предупреждение отправи пред CNBC бившият главен икономист на Morgan Stanley за Азиатско-тихоокеанския регион Анди Си.

В стремежа си да се противопоставят на забавянето на растежа, властите в Китай на държавно и местно ниво оказват всевъзможен натиск върху банките да запазят финансирането на бизнеса, независимо от рентабилността. Това от своя страна води до появата на така наречените „зомби фирми“ – дружества, които са на ръба на съществуването си, но продължават да работят основно благодарение на държавната подкрепа.

„Китайската банкова система не изтегля парите си от фирми, които са на път да фалират или са спрели да изплащат кредитите си. Затова много предприятия в Китай са на път да станат зомбита“, заявява Си. „Това е азиатският маниер на работа – да не се следват и прилагат договорите за кредит“, отбелязва той.

Тази тенденция на „зомбиране“ на компании може да стане доста по-изразителна със забавянето на икономиката на страната и да се разпространи към всички сектори. Още през това тримесечие се очаква приходите да са най-лоши от години насам, като се прогнозира двуцифрен спад на печалбата за големите публични компании в различните сектори – от банки до авиокомпании.

„Зомби“ явлението е особено често срещано при недвижимите имоти и финансовата индустрия, две сфери в които местните власти са особено активни в оказването на финансова подкрепа.

Докато фирми се поставят на системи за изкуствено поддържане на живота, може и да избягват разрушителни фалити, казва Си, но това в крайна сметка ще доведе до икономическа стагнация в страната.

В статия публикувана, по-рано тази година, Анди Си твърди, че: „Китай вероятно ще избегне множеството бизнес фалити, които обикновено се считат за необходимо зло, за да бъдат изчистени балансите и да се принудят банките да подкрепят доходоносните бизнеси. Но избягването на фалитите ще подтисне темпа на икономическия растеж“.

Забавянето на икономиката от своя страна ще попречи на възстановяването на печалбите и ще доведе до продължаване тенденцията на спад на фондовия пазар в Китай. Индексът Shanghai Composite е един от зле представящите се в Азия през тази година, след като е спаднал с 6% от началото на годината.

„Китайските компании имат проблем, те са с доста висока задлъжнялост и имат фиксирани разходи по кредитите си. Така че, когато икономика започне да се забавя, техните доходи ще спаднат драстично. Това е проблем, който тепърва ще започне да се отчита от китайския фондов пазар и ще е затормозяващ фактор за дълго време занапред“, категоричен е Си.


http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2012/09/05/1900956_durjavnata_podkrepa_suzdava_zombi_kompanii_v_kitai/

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>