Китайското У ШУ за школата „Дзин У“

Китайското У ШУ е едно от най-ефективните и всеобхватни бойни изкуства в света . Това е гигантска “система на системите”, където под формата на отделни подсистеми (стилове и школи) присъстват абсолютно всички технически елементи и тактически прийоми, влизащи в арсенала на останалите бойни изкуства.

Карате, джудо, таекуондо, хапкидо, муай – тай и пенджак – силат – всички те имат свои аналози в У ШУ под формата на негови стилове и школи. Но стиловете и школите в У ШУ са много по-древни и много по-фини в техническо отношение.

Само основните стилове са около 400, а заедно с вариантите им достигат няколко хиляди! Подобно разнообразие няма никъде по света, защото в нито една друга страна не е имало толкова многобройно население, интензивно развиващо изкуството на боя в продължение на 3000 години, при това без да губи нещо от постигнатото!

Само един малък пример в тази връзка: Привържениците на съвременните школи са много горди със своите “невероятни техники” и “съвременни методи за развитие на силата (физическата!)?”. На тях им се струва, че в тези “засукани” прийоми с пълна сила се проявява самобитността на “съвременната наука”.

Уви! Гордостта на тези “оригинали” се основава изключително на невежество! Всички техни “открития” отдавна присъстват в У ШУ, но на много по-високо техническо и принципиално ниво.

Освен това в У ШУ има стотици други “хитринки”, за които “съвременните “ бойци и идея си нямат. Ето защо, преди да се заявява гръмогласно наляво и надясно за несравнимите достойнства на тази или онази съвременна школа, човек трябва да се запознае детайлно с традиционното УШУ. Тогава ще разбере своето истинско място в света на бойните изкуства. А то е повече от скромно!

Всички съвременни “открития” вече са били открити в тази или онази китайска школа преди 100, 220 или 500 години. Освен това, китайците са имали възможност да проверят стойността на своите изобретения в стотици хиляди кървави стълкновения, с каквито изобилства тяхната история. Така че, не е нужно да се преоткриват огъня и колелото…Трябва да се изучава.


http://pigua.dankin.net/index.htm

1 comment to Китайското У ШУ за школата „Дзин У“

  • lightingbird

    Здравейте,
    според това което е написано мисля, че У-ШУ не е бойно изкуство само по себе си, а синтез на самите бойни изкуства.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>