Гу Кайлай получи смъртна присъда

Тя обаче е с отложено изпълнение и вероятно ще бъде замененан от доживотен затвор

Китайски съд осъди Гу Кайлай на смърт за убийството на британския бизнесмен Нийл Хейуд. Смъртната присъда е с двегодишно отлагане на изпълнението. Това значи, че Гу най-вероятно ще прекара остатъка от живота си в затвора, ако до две години не извърши друго престъпление, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на източник, присъствал на произнасянето на присъдата, тъй като в съдебната зала не са били допуснати неофициални медии.

Според Асошиейтед прес в Китай такава смъртна присъда бива заменена след няколко години с доживотен затвор.

Съдът призна Гу – съпруга на доскоро много влиятелния висш функционер на Китайската компартия Бо Силай – за виновна в убийството на британеца. На процеса Гу призна, че през ноември миналата година е отровила Хейуд след бизнес спор, заради който той заплашил сина й.

Скандалът сложи край на кариерата на съпруга й, който управляваше югозападния град Чунцин и бе смятан за един от бъдещите ръководители на комунистическата партия.

Прислужникът на семейството, който също бе подсъдим по делото за убийството на британеца, получи девет години затвор.

Решението на съда бе деликатно от политическа гледна точка. Китайските лидери може би са решили да изберат продължително лишаване от свобода вместо смъртно наказание, опасявайки се, че по-суровото наказание може да породи недоволство или да превърне Гу в изкупитална жертва за провиненията на съпруга й, предаде Асошиейтед прес.

Бо Силай бе отстранен от поста си заради нарушения, които останаха неуточнени за широката публика.

Арестът на Гу и отстраняването на съпруга й предизвикаха най-големите политически сътресения в Китай от кървавото потушаване на продемократичните протести на площад Тиен-анмън през 1989 г.

Официалната китайска осведомителна агенция Синхуа описа Гу като депресирана жена, която е пиела лекарства.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5068691

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>