Китайски лекари откриха генетична предпоставка за шизофрения

Учените забелязали, че генът е разположен върху хромозома 1q32.I, която преди време е била свързана с шизофренията
Изследователи от университета „Дзяо Тун“ в Шанхай /Китай/ съобщиха, че са открили генетична вариация, която може да е предпоставка за шизофрения, предаде ЮПИ.

Екипът на Джао Синджъ и Тан Жуци Тан идентифицирал ген за хитиназа (CHI3L1), който може би предразполага към шизофрения.

Освен това учените са изказали хипотезата, че гените, участващи в биологичната реакция спрямо неблагоприятни условия, вероятно са свързани с шизофренията. Изследвайки две отделни групи пациенти, болни от шизофрения, специалистите открили връзка между шизофренията и генетични вариации в промотора на гена CHI3L1.

Този ген действа като фактор за оцеляването в реакцията спрямо неблагоприятни условия. Той неутрализира различни видове физиологичен стрес като възпаление, липса на храна и кислород. Учените забелязали, че генът е разположен върху хромозома 1q32.I, която преди време е била свързана с шизофренията.

Редица фактори на околната среда като излагане на заболяване преди раждането, са били посочвани като фактори за шизофрения. Тъй като чувствителността към стресори на околната среда е различна за различните хора, поне част от тези различия може да има генетичен произход, заключават учените.
Изследването е публикувано в „American Journal of Human Genetics“.

 

http://news.club.bg/91084.html

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>