Китай отваря ключови икономически сектори за частни инвеститори

Анализатори очакват силна съпротива от страна на доминиращите държавни компании, които се радват на преференциален достъп до финансиране

Китайското правителство обяви, че ще инвестира в ключови проекти в опит да засили ролята на финансовия сектор в развитието на важни за икономиката сектори, като железопътния транспорт, комуналните съоръжения, финансите и здравеопазването, съобщи Ройтерс.

Китайската комисия за национално развитие и реформи реши да отвори за частни фирми стратегически сектори, в които в момента доминират държавните компании. В съобщението не се споменават изрично за какви суми става въпрос или пък дали парите, отделени за проектите, са нови разходи.

Решението да се отворят контролирани от държавата сектори кара някои анализатори да са скептично настроени и да очакват съпротива от страна на контролираните от държавата гиганти, които се радват на преференциален достъп до финансиране и държавни договори.

Според Джъ-уей Джан от Nomura в Хонконг има несъответствие между секторите, които държавата иска да отвори, и тези, които са печеливши и в които частните инвеститори реално биха искали да вложат парите си.

Той смята, че рецептата за засилване на забавящия се икономически растеж на Китай в краткосрочен план продължава да се крие в подкрепяните от държавата инфраструктурни инвестиции.

По статията работиха: Цветина Борисова, редактор Петър Нейков


http://www.investor.bg/aziia/336/a/kitai-otvaria-kliuchovi-ikonomicheski-sektori-za-chastni-investitori,138186/

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>