ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

юли 24, 2012

Хотели, хостели и забележителности в Китай (1)

в категория СПРАВОЧНИК, Туризъм и забележителности, Яна Шишкова

Преди да разкажа за забележителностите, хотелите и хостелите на няколко от основните градове в Китай и къде на добра цена да се настаним в тях, искам да благодаря на колегите Александър Радков, Веселин Найденов, Алиса Стоянова, Евелина Вълчанова, Мила Печенякова и Ирина Сивкова, които споделиха най-актуалната информация за цените и препоръчаха няколко места.

Пекин несъмнено е сърцето на Китай. В него има повече забележителности от цяла Латинска Америка. Могат да се разделят на императорски – Забранения град, стария летен дворец Юенминюен, новия летен дворец Ихъ-юен, Храма на Небето; религиозни и култови – даоисткия храм Бай-юнгуан, ламаисткия Юнхъгун – това е един от най-големите будистки грамове в Китай, в него се намира най-голямата статуя на Буда Майтрея в света, направена от един единствен дънер сандалово дърво. Височината й е 26 метра и е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Съвсем близо до Юнхъгун се намира храмът на Конфуций.Друг дял в забележителностите на Пекин са новопостроените символични сгради, които действително смаяха гостите на града на Олимпиадата от 2008 г. Това са сградата на Националния театър, която се намира до площад Тиен-анмън. Построена е сред езеро, така че да се отразява и отдалеч да прилича на символа ин-ян. Уникални са още стадионът Гнездото, олимпийският басейн Водният куб, сградата на централната телевизия CCTV, тематичният парк, представящ всички основни забележителности на Китай в умален размер и др.

Хостелите в Пекин варират между 55 и 100+ юана в зависимост от броя хора в стая. Beijing Leo Hostel е едно от най-популярните места с безплатни компютри и интернет, пералня, билярд, ресторант и бар. Намира се близо до самия център на града пл. Тиен-анмън, цена – 25 лв на вечер (ок. 120 юана). Почти всички хостели организират екскурзии до Великата китайска стена, понякога и разходка по старите части от Стената с преспиване при местни семейства. От хотелите в Пекин, прилични вериги са „Седем дни“ ( 7天 ), Хантин (汉庭 hàn tíng) с цена 100-300 юана, друга популярна верига са 维也纳 с мотото „5 звезден хотел на цена две звезди”.

Шанхай е финансовата столица на Китай и най-голямото пристанище по контейнерен трафик в света от 2010 г. насам. Градът е откъснат насила от Китай след Опиумните войни в средата на 19 век и става търговски център на обединените сили на Великобритания, Франция, САЩ, Япония, а след Великата Октомврийска революция – и на голяма руска общност. Именно затова там могат да се видят както типични китайски постройки, така и западни концесии, особено по крайречната улица Уайтан, а сигурно вече няма човек, който да не е виждал футуристичната гледка на новата зона Пудун, която поразява въображението и сякаш е излязла от филмите на Джордж Лукас.

Сред основните забележителности са Храмът на нефритения Буда с две статуи от цял къс нефрит, по-голямата тежи три тона и е висока почти 2 метра; Френският квартал и крайречната улица Уайтан; може да се качите на третата по големина в света ТВ кула, наречена Перлата на изтока, а също да накупите от пиле мляко в старинния квартал Ю-юен (Градината на радостта), наречен по едноименния парк в самия му център. Построен през 1559 г. той е един от най-известните паркове в цял Китай.

В Шанхай може да се настаните и срещу скромен бюджет от 100 юана на двойна стая с обща баня в хостел. Един от най-известните е Le Tour Shanghai Youth Hostel на пет минути от линии 3, 4 и 11 на метрото, които стигат до ЖП гарата, централната автобусна гара, Shanghai EXPO Park и др. Ако търсите хотел, китаистите препоръчват хотелските вериги 168 и 268 – те се намират в добри локации, а цените на стаите са според имената на хотелите, съответно 168 и 268 юана.

Гуанджоу е южната столица на Китай. Намира се на два часа път от Сянган (бивш Хонконг), известен е с провеждането на най-голямото EXPO в света през есента и пролетта. Хотелите там са на цени 280-300 юана, а обратно на логиката хостелите в Гуанджоу и Сянган са изключително скъпи. Опитните туристи обаче предпочитат нощните сауни, разхвърляни из целия град, тъй като там, срещу 160 юана, може да получите къпане, масаж и самостоятелна кабина, където да спите необезпокоявани до сутринта! Хем приятно изкарване, хем почивка на добра цена. За тази информация специално благодаря на Александър Радков.

Пак той споделя, че в Сянган хостелите започват от 300 хонконгски долара нагоре (63 лева) за стая с 2-3 легла. Обикновено няма прозорци, а банята и тоалетната са в средата на миниатюрната стаичка, като са отделени само със завески. За сметка на прозорците има плазмен телевизор и климатик.

Големият буда от Лъшан

Големият буда от Лъшан

Град Чънду, пров. Съчуан е бил столицата на царство Цин, в което се е родил първият китайски император Циншъхуанди, обединил цял Китай през 3 в. пр. н. е. Той е удобна отправна точка за няколкодневно пътешествие до Тибет и неговия административен център Лхаса, до свещените будистки планини Ъмейшан и Лъшан на юг – в Лъшан се намира най-голямата статуя на Буда, изкопана направо в самата скала. Висока е 81 м и е разположена в мястото на сливане на две големи реки. В северната част на Съчуан може да посетите резервата Дзиуджайгоу, а също и Уолун, където е резерватът на последните панди, отглеждани в почти диви условия.

В Чънду може да похапнете една от петте представителни за Китай кухни. Потърсете ресторантите за „сяо чъ” или ги опитайте направо на улицата. „Сяо чъ”, в превод са малки хапки или ордьоври, които в Чънду се предлагат на порция от по 40-50 чинийки. Във всяка чинийка ще има пелменче, пирамидална сърмичка с лепкав ориз и меса, кокоша лапка, зеленикаши, кюфтенца, мини пици Тудзя и така – до над 200 вида. Пак там може да хапнете в ресторантите Хуогуо. На английски се превеждат като hot pot или врящ уок/котле. В тези ресторанти може да идете с компания – в центъра на всяка маса ще видите горелка. Носят ви дълбок уок с един или няколко вида бульон, а вие си поръчвате какво да сварите в бульона. Ингридиентите, които може да си поръчате, са най-разнообразни и отново гонят 200 вида месо, риба, зеленчуци и др.

За Чънду отлични препоръки дава Мила Печенякова за Nova Traveller’s Lodge (ок. 100 юана за двойна стая с баня) – безплатен тур на града и околностите с колело, безплатно пелменено парти по петъците, безплатен тенис на маса, кинозала и фитнес салон, както и чаша кафе за добре дошли.

Яна Шишкова

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.