Над китайската столица се изляха рекордни валежи

Най-малко тридесет и седем човека са загинали, след като бърху китайската столица Пекин се изляха най-силните валежи от шест десетилетия насам. Това съобщи агенция „Синхуа“, позовавайки се на информация от градксата управа. Рано тази сутрин повече от 30 хиляди жители на шест пекински района са били евакуирани от домовете си.

Двадесет и пет от жертвите са загинали от удавяне, петима са починали след токови удари, а шестима – присрутвания на различни конструкции. Един човек е умрял, след като е бил ударен от мълния в пекинско предградие. Най-зле е засегнат квартала Фангшан, където са се изляли 460 мм дъжд. Средно над целия град са паднали 170 мм вода.

В някои части на китайската столица са прекъснати телефонните линии идостъпът до интернет, под вода е и част от железопътната линия между Пекин и Гуанджоу. До снощи на пекинското летище бяха отменени 475 полета, а други 80 имаха сериозни закъснения.

Близо 100 хиляди човека са мобилизирани за справяне с последиците от бедствието. Само с изпомпване на водата са заети над 12 хиляди души. 7 хиляди пътни полицаи помагат за регулиране на трафика по наводнените улици. Въпреки тези мерки мнознина обвиняват властите в града за лошото състояние на отводнителните системи.

Според метеоролозите това са най-мощните валежи от 1951 г., когато в Китай започва да се води подробна статистика, до днес. В столицата е обявен оранжев код – предпоследна степен на тревога. Синоптиците предупреждават, че дъждовете ще продължат и че източните части на Пекин ще бъдат засегнати още по-сериозно.

http://www.livenews.bg/Pone-37-dushi-zaginaha-pri-navodneniya-v-Pekin-%28OBNOVENA%29-34560?ref=nf

1 comment to Над китайската столица се изляха рекордни валежи

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>