ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

юли 13, 2012

Китай се надява на успех с тематичен парк в Тибет

в категория Туризъм и забележителности
Songtsan Gambo and Princess Wencheng

Songtsan Gambo and Princess Wencheng

Китай планира да инвестира 3 млрд. паунда в изграждането на тематичен парк в Тибет, съобщи британският вестник The Telegraph, който се позовава на публикации в местните медии.

Предвижда се изграждането на зона за развлечения, търговски и жилищен район в покрайнините на столицата Лхаса.

Според публикация в Guardian властите очакват, че развитието на туризма ще подобри значително икономическото положение на Тибет. Прогнозите сочат, че в областта, чието население е едва 3 млн. души, печалбите ще достигнат около 1. 8 млрд. паунда годишно през 2015 г.

Паркът ще се разпростре на 800 хектара, а тематиката на атракциите ще е свързана главно със съдбата на принцеса Уънчън, която през VII век чрез брака си със Сондзан Ганбу, става не само проводник на китайската култура, но и донася будизма в Тибет (заедно с непалската му съпруга Брикути Деви).

Засега идеята за парка е да се фокусира върху образователни програми около биографията на принцесата, а развлеченията също щели да черпят идеи от нейната съдба. Смисълът на инициативата, формулиран от властите, е да се „подчертаят историческите връзки между Китай и Тибет“. Проектът включва образователни и културни центрове, посветени на Тибет.

Сега повечето туристи в региона са от Китай. През миналата година посетителите на региона са 8.5 млн. души, с една четвърт повече от предходната. Китайското правителство обаче се надява да привлече 10 млн. през 2012 г. , а до 2015 г., благодарение на проекта си, да достигне 15 млн. туристи.


http://www.dnevnik.bg/na_put/2012/07/12/1863973_kitai_se_nadiava_na_uspeh_s_tematichen_park_v_tibet/

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.