ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

юни 29, 2012

Китайският бизнес ни вади жълт картон

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, Китайците в България

Нови цени на „зелената енергия“ удрят сектора

Китайският бизнес е на път да се откаже да инвестира в България. Причината е рязката промяна на държавната ни политика по отношение на т.нар. „зелена енергия“.

От публикувания миналата седмица работен доклад на ДКЕВР става ясно, че изкупните цени на тока от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) ще бъдат намалени с повече, отколкото очакваше бизнесът. При вятърните централи намалението е между 20 и 30%, а при слънчевите – с повече от 50 на сто. Новите преференциални тарифи за екоцентралите ще влязат в сила от 1 юли.
Това е сериозен удар върху инвеститорите. Производството на ток от ВЕИ заприлича на битка с вятърни мелници,твърдят хората от бранша.

Българо-китайската търговско-промишлена камара изпрати отворено писмо до медиите, в което изразява притесненията си от новите условия.

„Докладът на ДКЕВР и оповестените в него нови преференциални цени на електрическата енергия, произвеждана от възобновяеми енергийни източници – вятърни  и фотоволтаични централи, е основа за силно притеснение и води до категорична икономическа непредсказуемост за инвеститорите от Китай, които вече няколко години се опитват да се адаптират в страната ни. В момент, в който вече са похарчени значителни средства и време, настъпва тази рязка промяна в условията за правене на бизнес в България“, се казва в писмото.

„Българо-китайската търговско-промишлена камара, като обществена платформа, обединяваща икономическите, търговски и културни интереси на многобройните си членове – китайски компании и организации, с настоящото писмо изразява силното си безпокойство от рязката промяна в инвестиционния климат и правителствената политика в областта на инвестициите в т.н. „зелена енергия“.

Не можем да не изразим недоволство и разочарование от политическата линия на правителството и ДКЕВР като регулатор и модератор на икономическата воля на управлението, която създава атмосфера на стопанска непоносимост  и инвестиционна непредсказуемост за компаниите от Китай, желаещи да развиват бизнес в България, и които при създалата се ситуация, най-вероятно ще трябва да прекратят дейността си и да търсят отговорност за причинените им вреди в резултат на тази рязка промяна.

Надяваме се, че Докладът на Комисията освен математическо пресмятане на разходите за инвестиции по въведените в него критерии представлява и  финансов лакмус за проверка на настроенията в инвеститорите“, пише още в становището.
От камарата апелират Докладът за определяне на преференциални цени на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници за периода юли 2012 – юни 2013, да бъде преработен и съобразен с реалните икономически показатели и реалните инвестиционни разходи за развитието на „зелената енергия“.

„В противен случай ще се заговори за „бивши“ китайски инвеститори, които са имали намерение да изградят заводи за производство и бази за асамблиране на оборудване и техника, да инвестират в инфраструктурата и земеделието ни“, предупреждават от Българо-китайската търговско-промишлена камара.

http://dartsnews.bg/News/24876

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.