ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

юни 6, 2012

Великата китайска стена е била три пъти по-дълга…

в категория Туризъм и забележителности

Великата китайска стена, за която досега се знаеше, че е дълга 8850 км, се оказва близо три пъти по-дълга – 21 196 км., съобщават местните медии, цитирани от световните агенции.

Съгласно резултати от изследване, предприето през 2007 г. от Държавната агенция по културноисторическото наследство, общата дължина на това фортификационно съоръжение е почти три пъти по-голяма от известните досега данни, предаде БГНЕС. Сериозната разлика се получава от това, че археолозите са измервали само онези участъци от Стената, които са били построени по време на династия Мин (1368-1644).

При новото мащабно изследване са включени всички участъци на Стената и крепостите, изградени в различни периоди на китайската история. Учените са констатирали, че на много места са се запазили само основите на съоръжението в резултат на естественото остаряване от земетресения, наводнения и бури, но и от човешки фактори като кражба на камъни и тухли и дори превръщане на някои разрушени участъци в земеделски площи.

В момента едва 8,2% от общата дължина на Великата китайска стена са запазили първоначалния си вид от времето, когато са строени при династията Мин, а 74% са със сериозни увреждания.


http://curious.actualno.com/news_389083.html

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.