Сътресения на политическата сцена

Подслушване на телефони явно е изиграло роля за отстраняването на китайския партиен лидер Бо Силай, пише в. „Ню Йорк таймс“

Китай се тресе от най-големия политически скандал в страната от години, след като лидерът на комунистическата партия в град Чунцин – Бо Силай, беше отстранен.

Официално Бо е разследван за „сериозни дисциплинарни нарушения“, а съпругата му Гу Кайлай – за смъртта на британския бизнесмен Нийл Хейуд.

Бо изпадна в немилост, след като блокира разследване срещу Гу, заподозряна, че е замесена в убийството на Хейуд. Предполага се, че британецът е заплашил Гу, че ще разгласи плана й да изнесе пари в чужбина, след което бил убит.

Сега обаче в. „Ню Йорк таймс“ пише, че за отстраняването на Бо е спомогнало разследване на подслушване на телефонни разговори,включително разговор на китайския президент Ху Дзинтао.

Десетина души, свързани с комунистическата партия, потвърдиха подслушването и наличието на широка мрежа за шпиониране в Чунцин. Но в представената от партията версия за отстраняването на Бо не се споменава за тези неща, посочва вестникът.

Подслушването на телефони също така свидетелства за недоверието между висшите служители в страната. За да упражняват контрол върху обществото, китайските лидери използват модерни технологии за следене. Но някои служители прилагат подобни методи едни срещу други, следвайки модела на интриги, разпространен още от началото на комунистическото управление, коментира „Ню Йорк таймс“.

Скандалът с Бо Силай вече се отрази и на близките му. Неговият брат – Ли Сюемин, напусна управителния съвет на компанията „Чайна евърбрайт интернешънъл“, съобщи Би Би Си.

Ли Сюемин е подал оставка като зам.-председател на управителния съвет, за да намали до минимум отрицателното въздействие, което може да окажат върху компанията разпространяваните в медиите информации за семейството му, заяви „Чайна евърбрайт интернешънъл“.

Преди дни в. „Ню Йорк таймс“ писа, че през последните 10 години преди падането от власт на Бо членове на неговото семейство, включително роднини на съпругата му,

са се обогатили с над 160 млн. долара.

Не е известно дали израсналият в комунистическата йерархия до член на Политбюро Бо Силай е знаел за действията на роднините си, но след неговото падане от власт съмненията към членовете на семейството му се засилват, отбелязва „Ню Йорк таймс“. Докато Бо е правел кариера с популистки лозунги, че ще помага на бедните, роднините му тихичко са натрупали състояние за общо 160 млн. долара.

По-големият му брат се е сдобил с дялове за милиони долари в един от най-големите в страната стоманодобивни комбинати. Балдъзата му е притежател на значителен дял от печатарска компания, която наскоро е била оценена на 400 млн. долара. И даже 24-годишният син на Бо, който сега учи в Харвардския университет, е влязъл в бизнеса през 2010 г., регистрирайки технологична компания с начален капитал от 320 хил. долара.

Падането на Бо тази пролет хвърля също светлина върху скритото богатство и мощ, натрупани от революционните фамилии в комунистическата партия и от синовете и дъщерите, съпругите и близките роднини на висшите ръководители в страната, пише „Ню Йорк таймс“.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4757051

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>