Безвизов режим за чиновници с Китай

България и Китай подписаха споразумение за взаимно отпадане на изискването за виза за притежателите на дипломатически и служебни паспорти, предаде БНР.  Споразумението, подписано в София ще улесни пътуването на китайските дипломати и бизнесмени в България.

Българският министър на външните работи Николай Младенов каза, че споразумението ще отвори нови възможности за бизнес и даде като пример за производство на китайски автомобили в България. Посланикът на Китай в София негово превъзходителство Гуо Йеджоу, каза на свой ред, че страната му проявява интерес за инвестиции и в машиностроенето, селското стопанство и инфраструктурата.

Сред въведените облекчения е, че китайските граждани с шенгенски визи ще могат да пътуват свободно в България.  Докато за китайската страна, споразумението безспорно представлява значително облекчение на визовия режим, за българите това не е така.

На практика отпадат само визите за българските чиновници и политици, които и без това едва ли имат затруднения при посещение на азиатката страна. Служебните паспорти се издават от МВнР на служителите от централната и териториалната администрация, изпълняващи служебни функции в чужбина. Тоест МВнР кани китайците да дойдат у нас, но на практика не улеснява по никакъв начин достъпа на българския бизнес до огромния китайски пазар.

http://www.darikfinance.bg/novini/72797

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>