Китай разхлаби примката около цената на юана

Биляна Вачева

Диапазонът, в който китайската валута може да поскъпва или поевтинява спрямо американския долар, се променя за пръв път от 2007 г. насам и от понеделник вече ще е 1%

Китай предприе решителна стъпка към пазарното определяне на цената на юана, след като в събота увеличи двойно размера на ограниченията, в които той може да се търгува спрямо долара.
Представители на Централната банка на Китай са посочили, че вече ще позволят на юана да поскъпва или поевтинява с 1% спрямо американския долар. Досега този лимит беше 0.5%. Последно той е бил променян през май 2007 г., като тогава разрешеният диапазон е бил едва 0.3%.

Решението на водещата монетарна институция ще влезе в сила от понеделник, става ясно от съобщението, публикувано на сайта на банката. Преди два дни тя подготви инвеститорите и пазарите и съобщи, че планира да разхлаби примката около стойността на юана и да даде възможност на валутата да се търгува малко по-свободно.

Китай многократно е бил критикуван заради намесата на централната банка. Тя изкуствено поддържа националната валута на по-ниски нива, което прави китайските стоки по-конкурентни на международните пазари.

Да намериш точния момент

Китайското правителство смята, че може да разхлаби националната валута, тъй като тя е много близо до равновесните си нива. Освен това въпреки данните за забавянето на растежа на икономикатаот преди няколко дни, юанът е силен и ще може да издържи подготвяните дългосрочни валутни промени. Допълнителен стимул за разхлабването е и фактът, че глобалната икономика се охлажда, което пък попари очакванията на инвеститорите, че китайската валута ще продължи да поскъпва.

Външни анализатори коментират пред Reutres, че моментът за разширяването на ценовия лимит, в който може да се движи юанът, е добре избран. Причината е, че нагласите на пазарите, че валутата ще остане силна, отслабват. Тази стъпка не е изненада, след като китайската Централна банка преди време обяви, че ще се стреми до 2015 г. да направи юана конвертируем.

Как да се харесаш на конкурентите

Благодарение на планираните промени Китай има шанс този път да избегне острите критики от страна на другите централни банки и финансови министри на срещата на Международния валутен фонд следващата седмица във Вашингтон. Освен това лекото развързване на юана ще даде тласък на Шанхай да се превърне в една от финансовите столици в света. Китай си е поставил амбициозната задача градът да се превърне в глобален банков център до 2020 г.

В крайна сметка намеренията на правителството на Китай са да направи юана основен конкурент на американския долар като световна резервна валута. За тази цел обаче той ще трябва да бъде оставен да се търгува свободно без ограничения и намеса от страна на централната банка.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2012/04/14/1807912_kitai_razhlabi_primkata_okolo_cenata_na_juana/

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>