Китай ще разбива монопола на държавните банки

Кирил Кирчев

Премиерът Уън Дзябао смята, че правят твърде лесно пари и пречат на развитието на икономиката

Монополът на държавните банки в Китай трябва да бъде разбит, защото пречи на развитието на икономиката на страната. Това е заявил по националното радио премиерът Уън Дзябао, предаде Асошиейтед прес. Пред представители на бизнеса той е посочил, че Пекин е започнал реформи, чиято цел е да се отговори по-добре на интересите на предприемачите, като се отвори банковата сфера за частни инвеститори.

„Банките ни правят пари твърде лесно. Защо? Защото малък брой големи банки има статут на монополисти. За да се позволи на частния капитал да се влее във финансовия сектор, трябва най-вече да разбием монопола“, е посочил Уън Дзябао. Премиерът е направил изказването при посещение в югоизточната провинция Фуцзиан, която е център за частни компании, работещи най-вече за износ. Както отбелязва в. Wall Street Journal, изявлението идва в момент, когато в китайските медии върви кампания против държавните банки.

През последните няколко месеца бизнесмени и икономисти от Китай обвиняват държавните финансови институции, че не повишават лихвите по депозитите, като едновременно с това отпуска заеми при високи лихви.

Големите печалби не се харесват

През миналата седмица беше публикувана информация, според която за 2011 г. чистата печалба на петте най-големи китайски банки надмина 100 млрд. долара, което е 65.4% от резултата на целия банков сектор в континентален Китай. Сред петте най-големи китайски банки – Industrial and Commecial Bank of China, China Construction Bank, Bank of Communications, Agricultural Bank of China и Bank of China – само при последната печалбата е нараснала с малко под 20%, докато резултатите на останалите четири финансови институции надминават този праг.

Това породи критики сред китайските бизнес среди, насочени срещу големите държавни банки, които според мнозина се възползват от монополното си положение, за да получават свръх печалби. Според западни и китайски експерти интересите на големите банки са основното препятствие пред провеждането на пазарни реформи в националния финансов сектор.

Financial Times припомня, че досега правителството е приело редица мерки, които значително улесняват навлизането на чужди инвеститори на финансовия пазар в Китай. На чуждите финансови институции беше позволено да вложи до 80 млрд. долара за година при предишен праг от 30 млрд.

В същото време от 3.2 млрд. на 11.2 млрд. долара се увеличава сумата, която чуждестранни банки имат право да привличат от кредитния пазар на Хонконг и след това да ги използват на пазара в континентален Китай. „Взетите решения дават възможност на глобалните финансови институции да играят по-активна роля на вътрешния китайски фондов пазар, който миналата година отчете едни от най-лошите показатели на растеж“, допълва изданието.

По обем китайският финансов пазар е шестият в света и втори в Азия след японския. Над 70% от него се контролира от най-големите банки. Освен това в страната действат и частни финансови институции, кредитни кооперативи и градски кооперативни банки.

През февруари Световната банка предупреди, че Китай е заплашен от мащабна криза, ако правителството не започне реформи, в това число и намаляване на държавната намеса в икономиката.

http://www.capital.bg/biznes/finansi/2012/04/04/1801585_kitai_shte_razbiva_monopola_na_durjavnite_banki/

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>