ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

март 26, 2012

Рокади по върховете в Китай

в категория Китайски политици

ПЕКИН – Популярен местен китайски комунистически водач, който се готвеше да влезе в най-висшия партиен орган на страната, бе отстранен преди десетина дни от поста си, съобщи АФП.

Бо Силай беше секретар на управляващата комунистическа партия в автономния град Чунцин – един от четирите града на централно подчинение в страната. Мегаполисът е с население от 33 милиона души. Бо също така е член на Политбюро на ЦК на ККП и имаше амбицията да влезе в Постоянния му комитет. За тази негова позиция засега нищо не се съобщава.

Решението да бъде махнат като лидер на компартията в Чунцин бе оповестено след края на годишната сесия на парламента. Смята се, че причина за отстраняването на Бо са слуховете, че неговият заместник Уан Лидзюн, който беше и шеф на полицията в Чунцин, се опитал да получи политическо убежище в САЩ. В началото на февруари той отиде в американското консулство в град Чънду и остана там цяло денонощие. След като излезе, веднага бе арестуван и започна разследване срещу него. Разбира се, бе отстранен от поста. В сряда премиерът Уън Дзябао директно разкритикува Бо за този случай.

Поста му ще заеме вицепремиерът Джан Дъдзян – икономист, получил образованието си в Северна Корея. Има репутацията на консерватор. Бо се прочу като човекът, осъществил впечатляващата трансформация на централния град Чунцин, който според някои е най-големият мегаполис в света. Бивш министър на търговията, той поведе енергична кампания срещу корупцията. Бързо се превърна в един от най-популярните политици в страната, съчетавайки пазарните принципи със социалната защита на хората. В идеологическата сфера Бо Силай започна да популяризира колективистичните ценности от времето на маоизма.


http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1281592

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.