Бъдещата първа дама на Китай е сопрано и… армейски генерал

В продължение на 25 години Пън Ли-юен, съпругата на зам.-председателя на Китайската народна република, „влизаше“ в домовете на китайците, когато телевизията излъчваше програми с нейно участие

Зам.-председателят на Китайската народна република Си Дзинпин е смятан за приемник на президента Ху Дзинтао. Очаква се смяната във властта да стане в началото на 2013 г. и тогава Китай ще преживее малка революция, защото ще има първа дама, която ще привлича светлините на прожекторите, пише в. „Фигаро“.

Пън Ли-юен, съпругата на Си, е оперно сопрано, но и армейски генерал (тя постъпва като редник в китайската армия на 18 години). В продължение на 25 години тя „влизаше“ в домовете на стотици хиляди китайци при честванията на китайската Нова година, когато телевизията излъчваше програми с нейно участие. През 2008 г. сопраното предпочете да се оттегли и да не е център на вниманието, за да не пречи на възхода на съпруга си. Очаква се когато Си дойде на власт, нещата да се променят.


От 35 години нито една президентска съпруга в Китай не е привличала вниманието върху себе си

След края на ерата на Мао китайските първи дами предпочетоха да бъдат дискретни. Четвъртата съпруга на Мао – Дзян Цин, стана омразна на китайците с водещата си роля в китайската културна революция (1966-76).

След това Уан Йепин и Лиу Йунцин, съпругите на президентите Дзян Дзъмин и на Ху Дзинтао стояха настрана от медийното внимание и то до такава степен, че рядко придружаваха съпрузите си при техните посещения и никога не говореха публично.

Четиридесет и девет годишната Пън Ли-юен, бляскава и сияеща при всяка телевизионна поява, обаче, изглежда готова да последва примера на западните си посестрими. От миналата година тя е посланик на Световната здравна организация в борбата с туберкулозата и СПИН.

През 2008 г., когато ужасяващо земетресение опустоши китайската провинция Съчуан и отне живота на 90 хил. души, Пън посети засегнатите зони, за да изнесе концерт и изпрати дъщеря си, по онова време на 16 години, да помага на доброволците, издирващи затрупани хора и разчистващи отломките.

Пън е кокетна, но избягва да се прави на модна икона в страна, където пропастта между бедните и богатите се увеличава и поражда все по-голямо недоволство.

Няколко месеца преди очакваната „коронация“ на съпруга й, Пън предпочита да облече отново военната униформа, за да изпълни нова песен във възхвала на режима, отбелязва в. „Фигаро“.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4633191

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>