GREAT WALL MOTORS – стената, която хората сбира…

Ивелина Ватова

Грейт Уол Мотърс или ГУМ, ясно и простичко на чист български …

Всеки ден се усъвършенстваме стъпка по стъпка

Логото: букв. превод – моторите на Великата стена (да не забравяме, че смисълът на думата е многозначен – освен мотор, двигател и автомобил озн. още и моторен/ двигателен нерв); две G-та, обърнати едно срещу друго, формират W, а на англ. това може да е wall, но и world – един овал, в който стените събират, а не разделят света; във вътрешното пространство се образува ръб на бойна крепостна кула – напомнят на наблюдателниците, равномерно разположени по протежение на Великата китайска стена; в графиката на този символ се съчетават мечът и стрелата, т.е. мощта и пронизващата енергия на дарбата да си способен, да притежаваш възможности (да си спомним българското „Който си го може, си го може!).

Или казано простичко – стремеж към растяща дързост и амбиция на екипа без страх да се изправя срещу световните автомобилни гиганти и да ги предизвиква в двубоя на пазарната конкуренция.

Именно този символ носи и скрито (в конвексалната му част) китайско послание – числото 1 символизира „страст, готовност винаги да си номер 1”, но с ясното съзнание, че все още не си, че тепърва ти предстои да извървиш доста тежки отсечки по Пътя; осъзнаване, че изкачването към върха тепърва ти предстои и че днес си просто един от играчите на глобалната автомобилна арена в свирепата надпревара…


Репортажна ретроспекция:
В един прекрасен февруарски ден, когато слънцето от сутринта оставяше диря по снега и го превръщаше в истинско замръзнало сребристо огледало със златисти сенки, след 16 годишна пауза България отново се появи на картата на автомобилните производители.

Официално в ловешкото село Баховица бе открит завода на „Литекс мотърс”, съвместен проект с най-големия китайски частен автомобилен производител „Great Wall Motors”. И докато наши инженери усвоявали тънкостите на производството и мениджмънта в китайския завод-майка, втори български екип се готвил да поеме дилърската и сервизната мрежа на компанията у нас.

Между другото, на мнозина направи впечатление, че още в ранната есен на 2011, далеч преди да стане дума за точния ден и час, когато ще бъде открит заводът, в редица градове на България вече се отваряха автосалони и се представяха трите основни модела, които ще се сглобяват край Ловеч – HAVAL SUV, VOLEEX Sedan и WINGLE Pickup.

Малко история: Днес Great Wall Motor Company Limited е огромна мултинационална компания. Първи частен китайски производител на завършен цикъл коли. Годината на Дракона компанията посрещна с капацитет от 800,000 коли.

Едва ли когато са я създавали в 1976, основателите й са виждали чак толкова надалеч в индустриалното бъдеще на фирмата си. Казват, че тогава амбицията им била твърде скромна: да произвежда единствено камиони и товарни автомобили, предимно за селското стопанство и за строителството. Със сигурност в сметките им не влизало проектиране и производство на собствени пасажерски коли и пикапи.

Двайсет години по-късно нейните пикапи заемат първо място в своя клас на китайския пазар, а през 2010 ГУМ вече произвежда 700 000 пикапа собствена марка.

На 15 декември 2003 компанията за първи път се появява на борсата в Хонконг. Става активен играч и на Шанхайската борса.

В 2010 продажбите й заемат близо 2% от целия автомобилен пазар на страната, а за 2011 г. е сред 10-те най-големи китайски автопроизводители.

Нагоре по стълбата: Ръстът за 2010 в сравнение с 2009 е 73%. Това е твърде над средния отраслов прираст. Така компанията се налага като една от търговските марки с най-бърз темп на развитие и ръст на печалбите.

По данни на Международната организация на производителите на автомобили (OICA), ГУМ е 30-та сред 47-те световни производители на коли (първа е Toyota Motor Corporation, a Пежо-Ситроен е на 8-мо място). Доходността на една акция достига 0.66 юана, средногодишно увеличение от 106.3%.

Според Китайската асоциация на автомобилопроизводителите през 2011 Грейт Уол Мотърс са продали 486 800 возила. Така са сред първите 10 най-търсени производствени марки в страната.

Кумулативните продажби на ГУМ за 2011 са се увеличили с 22.5% в сравнение с 2010, а експортният ръст на фирмата е 50 %. Брандът Haval SUV за девета поредна година е номер 1 сред продажбите на SUV модели в самия Китай, а Wingle Pick-up запазва върховата си позиция за 14-та поредна година. Увеличеният обем на продажбите и доходността се обяснява с ръста на нетните печалби.

В същото време вече години наред никой не може да измести компанията от върха по износ и брой продажби в чужбина на китайски превозни средства.

За 2011 най-голяма заслуга има Haval SUV, после идва пасажерската серия Voleex и трети е Wingle Pickup.

Тези чисто статистически данни са плод на няколко фактора, неизменно присъстващи в стратегията на концерна в последните две десетилетия: стабилен растеж, достатъчно голям собствен капитал, постоянно високо производствено равнище, налагаща се като най-надеждна и перспективна автомобилна марка.

В момента возила с марката Great Wall Motors се изнасят в над 100 държави. Освен това в различни точки от земното кълбо нейните магазини тип „аутлет” вече надвишават 800.

В 15-те години откакто Great Wall Motors изнася продукцията си, механизмът й за разработване на чуждите пазари остава неизменно стабилен и постъпателен. Например на руския пазар, който в 2009 търпи сериозни загуби заради световната криза, на практика тази китайска марка бележи скок от 17 пъти в продажбите си за 2010.

Компанията демонстрира уникална конкурентноспособност, преборвайки се с международните си конкуренти.

Ето няколко факта от нейната експортна експанзия:

* 2005, първото китайско автомобилно предприятие, стъпило в Чили, най-развитата държава в Южна Америка;

* 2006, брандът Haval SUV излиза на чуждия пазар – в Италия, така той става първата китайска запазена марка, която се появява на европейския автомобилен пазар;

* 2008, най-влиятелните медии в Южна Африка обявяват Wingle Pickup заедно с Toyota Pickup и Ford Pickup за трите основни пикап бранда в света;

* 2009, първата китайска кола прохожда на австралийския пазар, а 4 основни модела на комапнията преминават европейските тестове за надеждност и получават ЕС сертификат за цялостен бранд; така ГУМ е първият китайски автопроизводител, сдобил се с тази чест;

* 2012 – в плановете на мениджърския екип се предвижда износът да достигне 100,000 коли, а марката GWM постепенно и трайно да се настани на международните автопазари, демонстрирайки най-високо крайно продуктово качество.

Експанзионистичната пазарна стратегия постепенно променя физиономията си в последните години. Мозъчинят тръст на частния производител бавно премества часовниковите стрелки от позиция „продажби” на позиция „маркетинг”.

Създава брандова структура, разширява пазарните мрежи за продажби и сервизни услуги, изгражда центрове за резервни части и строи фабрики за асемблиране на своите коли в чужбина. Има ги в Русия, България, Сенегал, Индонезия, Иран, Виетнам, Египет, Етиопия, Украйна.Към този отбор ще се присъединят Бразилия (2013), Малайзия, Филипините Южна Африка и др.

Така ГУМ се сдобива с лесен достъп до местните пазари без излишни производствени разходи – „бързо и чисто”, както би казал нашенецът. Към 2015 се предвижда те да достигнат 24, с производствен капацитет от 500,000 бройки.

В последните 3-4 години стратегическият маркетинг се превръща в основна част от играта на GWM на глобалния автомобилен пазар.

Дори в България китайците първо изградиха маркетинговото си поведение – официално това се случи на 26.09.2011 г. на Есенния панаир в Пловдив и до края на годината в страната ни вече имаше 13 дилърски магазина и едва на 21 февруари 2012 откриха завода край Ловеч.

Анализаторите очакват след 5-6 години автомобилният концерн от Баодин, провинция Хъбей, да сложи ръка на 5% от източноевропейския автомобилен пазар. Все още обаче е рано да се правят каквито и да било прогнози и сравнения.

Възможно ли е това? Защо пък не?! Ниска цена, съчетана с добри технически характеристики, верен маркетингов усет плюс качествено сервизно обслужване – подобна формула е твърде успешна. Знаят го всички от бранша. Доста е рано обаче да се оценява марка, която все още не е стабилно стъпила на разглезения, твърде капризен, да не кажа изнежен, европейски пазар.

Професионализъм + пълна концентрация = успех по време на световна рецесия – това някои анализатори наричат тайна формула за успеха на ГУМ.

През 2011 китайският автомобилен пазар е в известено забавяне. В сравнение с 2010 общият обем на продажбите пада с 30%. Най-чувствителни са независимите брандове, каквито са трите основни марки на гиганта от Баодин. Техният пазарен дял веднага се свива. И все пак ГУМ запазва присъствие на духа в неясните мъглявини на подобна пазарна среда.

На 31 декември 2011 общите активи на компанията са на стойност от 33.371 млрд. юана, което е 40.82% годишно увеличение. ГУМ най-сетне се радва на богат урожай след като много години полага усилия да насочи вниманието си единствено към повишаване на професионализма на своите играчи и максимално съсредоточаване в крайната си цел.

Както заяви и председателят на борда на компанията, Уей Дзиендзюн, наистина ГУМ е „реален силен брандов лидер, концернът е действителен представител на своя модел автомобилопроизводители, който трайно и истински се настанява в сърцето и ума на потребителя”.

Явно частният гигант е призван първи да изгради и утвърди собствен бранд и негови продуктови разновидности. Като дългосрочна перспектива концентрацията на професионалните усилия за създаване и пазарно налагане на лична запазена марка под логото на ГУМ ще му помогне не просто да повиши конкурентноспособността си, но и да се укрепи на световния автомобилен пазар като непреклонен и ясен, качествен състезател. Стилът на имиджово поведение се определя от предпазливостта, благоразумието и разсъдливостта на мениджърския екип на компанията.

Трите Върха: В края на 2010 ГУМ наложи принципа за „полезната търговска марка”, утвърждавайки преимуществено своите три брандови марки, които й носят най-голяма изгода в момента – HAVAL SUV, VOLEEX Sedan и WINGLE Pickup.

В началото на 2011 излезе в публичното пространство с цялостна стратегия за „трите върха” – върхови технологии, върхови постижения и върхово качество. Дешифрирано това означава амбиция да се създадат необходимите благоприятни условия за високотехнологично развитие, за високи всекидневни резултати при изработката на всеки детайл и реализация на всеки отделен цикъл от серийното производство на висококачествени крайни продукти.

Следващата стъпка в мениджърската концепция е да се приложи стратегията за пълно развитие и утвърждаване на компанията в международното автомобилно пространство.

В 2012 ГУМ последователно ще сключи стратегически споразумения за сътрудничество със световни гиганти в бранша, като приоритетно ще се насочи към производители, специализирани в изработката на отделни компоненти, като Ricado, Mahle, Brose, Autoliv, Valeo, а после и към TRW, Bosch и BorgWarner. Така мениджърите от Баодин заявяват пред света, че променят обекта на своето внимание – досегашното сглобяване на отделни елементи ще се замени с екстензивно развитие и технологична развойно-изследователска дейност.

Най-красноречив пример в това отношение е споразумението, което китайският частен концерн сключи с TRW, глобалният гигант в т. нар. постпазарна индустрия за изделия и услуги, гарантиращи активна и пасивна автомобилна безопасност.

От китайската компания спряха да купуват еърбеци и други допълнителни продукти на TRW, гарантиращи още по-голяма безопасност на собствените им автомобили. Същевременно двете фирми започнаха да планират съвместна изследователска дейност в сферата на активните и пасивните обезопасяващи автомобила технологии. Подобни договорки има и с Bosch, и с BorgWarner Inc.

Така на практика китайският автогигант декларира пред световния бранш собствената си дългосрочна стратегическа задача – да привлича все повече глобални технологични източници.


Технологичният център на ГУМ
е създаден в 1998 г. Само за последните пет години в него са инвестирани 3 млрд. юана. Днес в R&D екипа му работят повече от 5 000 души – технически експерти, някои от тях се завръщат от високоплатени длъжности в чужбина, други са специално поканени изтъкнати чуждестранни специалисти, 60 са докторите на науките.

Оборудването и системите за изследователска и развойна дейност са на световно равнище. Центърът притежава право и капацитет да проектира и развива модели в трите основни серии Sedan, SUV и Pickup, както и двигатели.

Планира се в следващите пет години в разработването на нови технологични стратегии да се инвестират нови 5 млрд юана. Амбицията е ясна – компанията да се наложи като лидер в съответните индустриални сектори. Тя се подчинява на общата стратегическата петгодишна цел – пазарна реализация на 1, 8 млн. превозни средства и производствен капацитет от 2 млн.

Заводите в Баодин и Тиендзин ще увеличат капацитета си. Така продажбите за китайския потребител ще стигнат 70% от общия обем. В разчетите на ГУМ за 12-тата петилетка оборотът трябва да надмине 100 млрд. юана, а печалбата – 10. Седем ще са моделите електрически автомобили, захранвани с нов тип енергия.

Двигателите на Great Wall Motors: В момента концернът от Баодин предлага серийни модели с дизелови и бензинови двигатели. Първите са собствена разработка, а вторите – на Mitsubishi, отличаващи се със здравина, устойчивост и дълъг живот, които, въпреки 32-годишната си история, продължават да се използват за производство на нови автомобили.

Но, известно е, между водещите в производството на двигатели компании битката е безмилостно жестока; темповете на технологично развитие позволяват непрекъснато да се появяват нови разработки с по-нисък разход на гориво. В условията на сегашната световна криза в цените на петрола – какво по-привлекателно за всички шофьори.

В българските специализирани медии вече се появи достатъчно информация за моторите, с които работи китайският концерн. Затова ще я спестя, но ще припомня златната максима, която експертите в бранша постоянно повтарят: който притежава двигателите, един ден ще владее и глобалния автопазар.

Сега компанията е собственик на две специализирани производствени бази с капацитет от 500,000 броя, а в края на 2010 като собствен проект бе разработен и първият компресорен турбодвигател с малък работен обем. В сравнение със сходни двигатели неговата мощност е 25.6% по-голяма.

В 2011 той бе инсталиран на такива Sedan модели като VOLEEX C50. Способен е да икономиса повече гориво и това в крайна сметка го прави твърде конкурентен. Създаден бе специализиран екип, чиято задача е да разработва и проучва възможности за разработване на модели, захранващи се от нови енергийни източници.

Една от насоките е да се търсят пътища за активно международно сътрудничество.Развойният потенциал на компанията получава признания от международния капиталов пазар. Инвеститорите търсят акциите им не само на борсата в Хонконг, но и на всички световни борси.

Наградите и отличията: На два пъти (2007 и 2008) сп. „Форбс” включи ГУМ в списъка на 100-те най-авторитетни китайски предприятия, а г-н Уей Дзиендзюн, председател на Управителния борд, нареди на 103-то място сред 400-те най-богати китайци и оцени богатството му на 1,1 млрд.$.

От 2004 насам ГУМ неизменно присъства в различни класации: „Топ 10 на частните компании”, „Топ 500 на китайските предприятия”, „Топ 500 на марката „Made in China”, „Топ 500 на китайските индустриални предприятия”, „Топ 30 на китайските автомобилни производители по критерий печалба от продажби” и т.н..

Устойчиво развитие и солидна основа, без дългове или заеми към когото и да било – това е килимът, по който стъпва Great Wall Motors в Пътя към признанието.

На 12 декември 2011 на тържествена церемония в Пекин моделът Haval H6 бе обявен за „кола на 2012”. След години на тежки битки, в които с меч превземаше стъпало по стъпало, грабна най-скъпоценната награда, всепризнатият в цял свят „китайски автомобилен Оскар” или, както я наричат в Поднебесната – „Академична награда на автомобилния сектор на Китай”. Тя се дава вече десет години и за първи път сега я получава китайска национална марка.

Месец по-късно, на 17 януари 2012, същият модел получи и наградата за 2011 на Икономическия канал на ССТВ, Китайската държавна телевизия, за независим брандов модел. Това е една от най-авторитетните и популярни награди в автомобилния бизнес в държавата. Който я спечели, си гарантира симпатиите на китайските автолюбители, потребители и купувачи, т. е. пазарът е негов поне в следващите една-две години.

Това съвпадна с още едно световно признание от началото на 2012 г. – на 16 януари в Лима, столицата на Перу официално бе закрито тазгодишното рали Дакар. В крайното класиране екипажите на два джипа от китайския модел се класират на 7 и 20 място. И четирите екипажа (а в тях има и жена) на КНР стигнаха до финала на състезание, а тазгодишното е оценено от коментаторите като най-тежкото, откакто се провежда в Южна Америка.

По време на двуседмичната надпревара издръжливостта и доброто представяне на китайските джипове бяха подчертавани не само от пилотите, но и от световните медии.

Е, това е новата „сродна душа” на българското автомобилостроене. Този път пристигна от Изток, от Китай.


…Напредваме всеки ден, крачка по крачка!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>