Чиновниците в Китай – само на местни автомобили

Правителството забрани държавните служители да се возят на чужди коли

Всички държавни служители в Китай са длъжни да се возят само на автомобили на местни компании. Целта е да се стимулира допълнително производството на коли в страната. Министерството на промишлеността и информационните технологии на азиатската държава публикува списък от 412 модела, които ще бъдат закупени за местните чиновници, като сред тях няма нито един чуждестранен бранд. Списъкът ще бъде „отворен“ до 9 март, като в него ще могат да се нанасят корекции. Според експертите обаче това няма да промени решението да се помогне на местните производители.

През 2010 г. Китай е похарчил 12.7 млрд. долара за закупуване на служебни коли, които представляват 4.5% от автопарка в страната (при средна цена на автомобил около 25 000 долара). От 2007 г. досега броят на служебните автомобили е нараснал до 5.2 млн., като 80% от тях са произведени от чужди компании. С най-голяма популярност се ползват моделите на Volkswagen, General Motors и Toyota Motor. Веднага след публикуването на списъка акциите на борсата на водещите китайски производители скочиха – тези на Dongfeng Automobile с 10%, на FAW с 4,9%, а на Great Wall Motor с 3,6%.


http://www.dnes.bg/cars/2012/03/01/chinovnicite-v-kitai-samo-na-mestni-avtomobili.152625

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>