Китайките искат равни права пред… тоалетните

Група китайки, които настояват за равноправие с мъжете при чакането на опашка пред обществените тоалетни, съобщи днес, че предстои да организира демонстрация в Пекин, след като подобни акции предизвикаха силен отзвук в страната, предаде БГНЕС.

„Ние искаме отговорните ръководители да обърнат внимание на този проблем. Това е твърде важен въпрос за много жени“, заяви пред АФП Ли Тинтин, която оглави тази справедлива кауза.

В китайските села и градове многобройни жилища все още нямат WC и населението ползва обществени тоалетни с отделни входове за мъже и за жени и последните често са принудени да чакат дълго на опашка. По примера на движението „Окупирай!“ Ли Тинтин и двайсетина жени неотдавна окупираха една тоалетна за мъже в гр. Кантон и размахваха плакати с искане да се строят повече дамски тоалетни и еднакво време за чакане на мъже и жени.

По темата вече се водят дебати в медиите и в интернет. Пресата в Кантон съобщава, че групата „Окупирай WC!“ е получила обещание в бъдеще да се строят 50% повече тоалетни за жени в сравнение с мъжките.

Ли Тинтин се стреми движението да обхване цялата страна.

http://curious.actualno.com/news_378710.html

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>