Първият завод за китайски автомобили в Европа се открива днес край Ловеч

Георги Пауновски, ДНЕВНИК

 

Първият завод за сглобяване на китайски автомобили в Европа се открива днес край ловешкото село Баховица. Проектът е съвместен между най-големия частен автомобилен концерн в Поднебесната империя и притежаваната от Гриша Ганчев „Литекс мотърс“.

На откриването, което ще е около 14 часа, се очаква да присъстват премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката Трайчо Трайков, високопоставени гости от китайското министерство на икономиката и г-жа Уан Фън-ин, президент и изпълнителен директор на „Грейт уол мотър“. С тръгването на завода България отново се появява на картата на автомобилните производители след пауза от 16 години.

Последният опит за производство на нови автомобили у нас беше на британската „Роувър“, която откри завод във Варна през септември 1995 г. Плановете бяха в него да се правят по около 10 000 коли годишно от модела „Роувър Маестро“, а инвестицията се оценяваше на 20 млн. долара. Начинанието обаче се провали с гръм и трясък заради лоша маркетинговата стратегия и неконкурентната цена на моделите. Заводът затвори врати на 4 април 1996, като в него бяха направени едва 2200 коли.

Заводът край Ловеч

Заводът край Баховица е изграден върху гола поляна, като строежът на халетата е отнел година и половина, а оборудването – още три месеца. Инвестицията в проекта е около 189 млн. лева, като тя ще бъде реализирана напълно до 2017 г.

Ангажираните за момента 120 служители са от цялата страна. Плановете са в завода да намерят работа около 2000 души, когато той заработи на пълен капацитет.
През първата година очакванията са заводът край Баховица да сглоби около 2000 коли. Те ще за българския пазар, съседните страни (основно Румъния) и Западна Европа (Италия и Испания).
Първият завод за китайски автомобили в Европа се открива днес край Ловеч

Сергей Станишев и Гриша Ганчев при първата копка на завода, направена на 12 май 2009 година

Фотограф: Цветелина Белутова

 


Капитал

Производството може и да се удвои, ако има заявки. Капацитетът на завода от 50 000 автомобила при работа на две смени и 70 000 при три смени може да бъде достигнат през 2014 г. В края на 2012 г. ще започне сглобяване на автомобили за британския пазар (с десен волан), а през 2015 г. – за цяла Европа.

За момента колите идват със събрани купета – сложени калници, врати, капаци и т.н. В завода край Баховица ще се поставят вътрешното обзавеждане и различните естетични детайли по каросерията, монтират се броните, двигателят, скоростната кутия, окачването и т.н. Всички детайли ще пристигат в контейнери, боядисани. Всеки контейнер е с тегло 30 тона и за момента те ще идват с камиони. Има и проект за жп линия.

 

Автомобилите идват в приблизително такъв вид

Фотограф: Георги Пауновски

 

При реализацията на втората фаза на проекта ще се изгради цех за заварки и тогава автомобилите ще идват в „насипен вид“. Плановете на „Литекс моторс“ предвиждат край завода да се изгради цял индустриален парк, като част от влаганите части (седалки, ауспуси, джанти) се произвеждат в България. На първо време с български ще бъдат сменени използваните акумулатори и масла. Преди това да стане обаче, колите с новите елементи трябва да минат сертифициране.

 

Ръководители от Великобритания, работници – от цялата страна

Контролът на качеството е сред приоритетите на българския автомобилен завод. За целта висшият менджмънт, включително генералният директор Алекс Крамп и отговорникът по качеството Мартин Брадфилт, са взети от завода на „Нисан“ в ЮАР. В хода на сглобяването всеки автомобил ще минава 7 проверки за качество. На края има финална инспекция и тест на полигон с 30 различни вида настилки. От ноември в завода текат пробни сглобявания на автомобили. Анализира се качеството на сглобката и се дават препоръки за подобряването му.

Цялата работа в завода се извършва на ръка, роботи няма, като работните станции са 88. Линията е една, като на нея могат да се правят едновременно всички модели. Средната възраст на шефовете на екипи е 25 години, а на работниците – 19 г.

 

От ноември в завода текат пробни сглобявания на автомобили. Анализира се качеството на сглобката и се дават препоръки за подобряването му.

Фотограф: Георги Пауновски, Дневник

 

Моделната гама

През февруари край Баховица започва сглобяването на компактния модел „Волекс С10“ (Voleex С10), който до момента е и най-търсеният у нас. През март ще започне производството на пикапа „Стийд“ (Steed), а след това и на SUV модела „Ховър Н5“ (Hover). До края на 2013 г. сглобяваните модели ще са пет, като към трите познати ще се присъединят седанът „Волекс С30“ и „Ховър Н6“. На първо време в завода ще се правят SUV-моделът Н5 (на преден план), „Волекс“ С10 (до него) и пикапът „Стийд“.

 

Капитал

Монтираните двигатели в автомобилите са разработка на „Грейт уол“ и „Бош“. Те отговарят на еконормите Евро 5, а когато влезе Евро 6, ще покрият и него. С китайските партньори е постигнато споразумение за производство на леки коли с газова уредба като заводско оборудване, които ще бъдат много по-икономични. Газовите уредби са на фирмата „Виале“ и са модерни, без изпарител.

 

Китайският партньор

Китайската компания „Грейт Уол“ прави автомобили от около двадесетина години и в момента е най-големият производител на SUV модели в страната. През тази година пусна свой нов завод в Китай, с който капацитетът на всички мощности става 2 млн. коли на година.

Компанията оперира на най-големия автомобилен пазар в света, като реализира автомобилите си Great Wall в над 120 страни по целия свят – в Европа, Близкия Изток, Африка, Централна и Южна Америка, Азия, Австралия и др. „Грейт уол“ е първата и все още единствена независима китайска автомобилна компания, която има типово одобрение на продуктите си за продажба в ЕС, като покриват всички стандарти и изисквания на общността.

Компанията разполага със собствен център за дизайн и развойна дейност, в който работят висококвалифицирани инженери от цял свят. Производственият капацитет на компанията на „Грейт уол“ за 2012 г. е 1,2 млн. автомобила годишно и ще бъде увеличен до 2 млн. автомобила годишно до 2016 г.

През 2011 година „Грейт уол“ е продала 434 500 автомобила, което и отрежда десето място сред производителите в страната

В чужбина компанията има производствени мощности в Сенегал, Филипините, Русия, Индонезия, Иран, Виетнам и Египет. Всички те са създадени чрез партньорство с местни фирми. Предстои отваряне на заводи на „Грейт Уол“ във Венецуела и Малайзия.


http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2012/02/21/1770359_purviiat_zavod_za_kitaiski_avtomobili_v_evropa_se/

1 comment to Първият завод за китайски автомобили в Европа се открива днес край Ловеч

  • Анонимен

    Много интересно и добре са избрали мястото на производство – ниски данъци и все пак в европейския съюз 🙂

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>