Бизнес Чайна Адвайзинг

Бизнес Чайна Адвайзинг е единствената по рода си фирма посредник при внос износ с Китай. Петимата й членове са мои бивши ученици от 18 СОУ, от които имам великолепни впечатления. Те не само бяха ученолюбиви, упорити и целенасочени, но винаги, за петте си години заедно, останаха верни на приятелството си и оказваха подкрепа на всеки, който се нуждаеше от нея. Ето защо съм истински щастлива да ги представя като вече установила се фирма на българския пазар. С тяхна помощ вашият бизнес със сигурност ще потръгне и ще просперира. За дейността им може да се ориентирате от уебсайта на фирмата: http://www.bca-bulgaria.com/

Яна Шишкова

„Още на ниво идеен проект Бизнес Чайна Адвайзинг бе замислена като фирма/организация, която да предоставя възможност за безпроблемен внос от Китай на значително разнообразие продукция. Предпоставките за реализиране на начинанието бяха налице от самото начало. И четиримата сме завършили 18 СОУ „Уилям Гладстон“ с първи език – китайски. За времето си изучаването на далекоизточен език от ранна възраст все още се мислеше като екстравагантен избор с неясна перспектива за бъдещето. Той обаче съвпадна с години на нарастващо съзнание спрямо мащаба на Китай като участник в глобалната икономика. За нас това бе знак да следваме интуицията си и да се възползваме от знанията, които получихме.

Радостин пръв замина за Китай, веднага след като завършихме средното си образование през 2007г. Изключително разумен и целеустремен, подхождащ с внимание към всеки детайл, той видимо се откроява сред тълпата чужденци в страната. Участва в ред международни състезания за иностранци владеещи езика, последното от които спечели; получавал е роли в телевизионни сериали, често е водещ на програми по случай значими китайски празници – образът му е разпознаваем сред все повече хора.

Наред с това тази година завършва „Международна търговия“ в „Tianjin Normal University” и в този смисъл личностните му качества и ерудиция ни позволяват да договаряме извънредно изгодни условия за клиентите ни. На ниво комуникация практически не съществуват неразрешими проблеми и твърде рядко дребни неточности забавят работния процес.

Ако в началото се облягахме изцяло на популярни уебсайтове в опитите ни да изградим взаимоотношения с качествени производители, то днес техниките ни са далеч по-разнообразни и сигурни, а информационните източници често са недостъпни за сърфиращия в интернет или временно пребиваващ в Китай. Естествено следствие от всичко това е разрастващия се перметър от дейности.

Основното ни занимание е осъществяването на всеки етап от процеса по внос на стока, инспекция и организиране на бизнес пътувания, но също така сме готови да съдействаме на клиентите ни при договаряне на ексклузивно представителство и ред други съвместни форми на кооперация както на китайска, така и на българска територия. Капацитетът ни позволява изготвянето на пазарни проучвания и съпровод при опит за пласиране на стоки или стартиране на частен бизнес в Китай.

Партньорската ни мрежа от качествени производители прогресивно се разраства и доверието помежду ни рефлектира във все по-строен и ефективен работен механизъм между нас, клиентите ни и самите фабрики.
Естествено, не бихме се справили, ако не работим в екип.

На този втап в България директна връзка с клиентите поддържат двама човека, които са в основата на фирмата от самото й начало.

Петко – по-емоционален, със самоуверен и пробивен характер, с пъргав разум и бистра преценка. Когато усети, че дадено начинание си заслужава, ентусиазмът му е силно заразителен и стимулиращ. С образование електроинженер, техническата му грамотност нееднократно ни е позволявала вещо да работим с клиенти, закупували оборудване за Възобновяеми енергийни източници, производствена техника и други машини и електроника.

Той отработва логистиката на българска територия, има чудесна визия за менъжирането на рекламните ни кампании във всички социални и бизнес мрежи, отделя много енергия в посока международно разпознаване на Бизнес Чайна Адвайзинг като марка асоциирана с качествени услуги при работа с Китай и най-хубавото е, че всички тези усилия постепенно генерират потока от интерес, към който се стремим. Тъкмо затова през последните месеци добавихме гръцка и сръбска езикови версии на уебсайта ни, наред с българската и английска.

Илиян, от своя страна, е спокоен и съобразителен. Човек, който във всеки момент е напълно наясно какво се случва около него, без на всяка цена да натрапва знанието и гледната си точка. Именно затова той винаги излиза с много точни и уместни идеи, които са се доказвали способни да предизвикат същинска еволюция в разбирането ни за правилен модел на работа.

Един от хората, за които максимата, че действията са език далеч по-красноречив от думите, е вродено състояние. Изключително приятен и последователен в комуникацията си с кленти, той поема всички ангажименти свързани с тур оператори, индивидуални и колективни бизнес пътувания, отговаря за рекламната ни активност на българска територия. Наглежда счетоводството на фирмата и като студент специалност „Право“ следи документалната изрядност във всеки отделен случай.

Отзивите, които чуваме в България, от хора работили еднократно или установили постоянен контакт с китайски фирми и производители, варират значително в оценката си за Китай като бизнес партньор. Обикновено три са предпоставките за провалили се сделки или невъзможност да се договорят удовлетворителни за двете страни условия. Това са езиковата бариера, неправилен подход към човека/организацията отсреща и недоверие породено от несъответствие в представите за пътя и начина, по който трябва да се извърви той, за да бъдат пртньорските отношения недвусмислени.

Тези особености преливат в едно общо тяло от недоизказаност, недостатъчна яснота, съответно погрешни представи за желанията и намеренията на отсрещната страна.

В основата са ред на брой междукултурни различия. Становище, което хем изглежда напълно очевидно, хем се мисли като тривиална подробност поради пренасищането му в пространството като рекламен мотив на компании имащи посреднически взаимоотношения с Китай. За добро или за лошо обаче, баналното звучене ни най-малко не отнема от истинността на твърдението.

Така както понякога у нас си тръгвате от бизнес среща или интервю за работа с уговорката, че отново ще се видите, че има значителен потенциал за съвместна дейност, а същевременно ясно осъзнавате куртуазната атмосфера и минималната възможност наистина нещо да се случи, така и в Китай, особено при по-сериозни сделки, умението да четеш смисъла на недоизказаното е от огромно значение. Давайки си сметка до каква степен подобни културни особености са внедрени в ежедневието и поведението на общността – буквално се приемат за даденост, ще се подведем ако приемем, че те не са от значение в рамките на не дотам позната в привичките си за нас култура.

Последният член от ядрото на Бизнес Чайна Адвайзинг, който поделя изминалите четири години по равно на двата континента, е Радослав. Работещ ясно и по същество, с необходимото внимание и отношение към клиента. Редовно отделя време за неформални срещи с хора от разлилчни дисциплини с цел разгръщане дейността на фирмата в по-специализирани области с дългосрочна перспектива.

Организира базата данни и отчита статистически тенденции, което създава усещане за плътност в работния процес. Винаги окупиран с паралелни, но органично свързани с ежедневната дейност проекти, които да допринесат за израстването на компанията и съвършено безразличен към традиционния скептицизъм спрямо големите идеи в зародиш.

В последните месеци безценен член на семейството ни е Антония – наша съученичка от 18 СОУ „Уилям Гладстон“, която живее четвърта година в Китай. Спокойна и тактична дама с очарователно присъствие. Харизмата й и готовността й да допринесе за общата кауза я превърнаха в неизменна част от онсовополагащия екип, на който се пада честта и предизвикателството да материализира визията си за бъдещето.

Желанието ни е постепенно хората да започнат да ни чувстват като организация, която е готова да ги подпомогне в реализирането на техните идеи. Окуражаваме всеки да се допитва свободно до нас, без това да им струва нещо. Поддържаме връзка с част от клиентите ни и след завършване на конкретната поръчка, като им предоставяме полезна за техния бизнес информация. Бързо печелим доверието на китайската страна, вратата им за нас е винаги отворена. Бизнес Чайна Адвайзинг се мисли като дългосрочен проект от всички ни. От там идва и желанието за смислено ежедневие, което да ни придвижва към маркираните цели.“

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>