Япония и Китай ще търгуват без посредничеството на щатския долар

Иван Михалев

КАПИТАЛ

25 дек 2011

В момента около 60% от търговските сделки между двете страни се уреждат в американската валута

Правителствата на Китай и Япония приеха пакет от спогодби, предназначени да заздравят търговските връзки между втората и третата по големина икономики в света. Това стана ясно днес след като японският премиер Йошихико Нода се срещна със своя китайски колега Уън Дзябао в Пекин. Пакетът от мерки ще укрепи статута на китайския юан като международна валута и ще премахне главоболията на японските компании, които търгуват с Китай, предадоха световните агенции.

В основата на сключените споразумения е дирекната търговия на стокити, деноминирани в японски йени и китайски юани, без да се използва посредничеството на американския долар, което дългосрочно ще намали влиянието на американската валута в най-бързо развиващия се регион на света.


Избягване на американския долар

Насърчаване на пряката търговия между двете валути има за цел намаляване на валутните рискове и снижаване на търговски разходи в двете страни. В момента около 60% от търговските сделки между двете страни се уреждат в долари, според японското министерство на финансите. Китай е най-големият търговски партньор на Япония.

Частните компании в двете страни ще конвертират китайската и японската валута директно, без да се минава през посредничеството на щатския долар, както е в момента.

Сделката между втората и третата по големина икономики в света дойде след продължителна дългова криза в еврозоната, която дава своите отражения и в Азия. „Като се има предвид огромният размер на търговския обем между двете най-големи икономики в Азия, това споразумение е много по-значимо, отколкото всеки друг пакт, подписан от Китай с други народи“, заявява Жън Сиенфан, икономист в IHS Global Insight.


Япония ще купува китайски облигации

Споразуменията, договорени между премиерите на двете азиатски държави днес, включват още изкупуване на китайски облигации от страна на Япония. Новината бе съобщина от японски правителствен служител, пожелал анонимност, защото политиката на японското правителство е да не коментира публично кога и колко дълг планира да изкупува.

Министърът на финансите Юни Азуми заяви наскоро, че купуване на китайски облигации ще бъде от полза за Япония, защото това ще осигури повече информация за финансовите пазари в Китай, който е най-големият притежател на чуждестранни валутни резерви в света.

http://www.capital.bg/biznes/finansi/2011/12/25/1733999_iaponiia_i_kitai_shte_turguvat_bez_posrednichestvoto/

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>