ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

януари 29, 2007

В Китай избухна корупционен скандал

в категория Социални проблеми

25.09.2006 г.

Секретарят на комунистическата партия в Шанхай беше уволнен за злоупотреби с пенсионни фондове, нелегални заеми и политическа протекция на криминално проявени. Проблемът с корупцията сред държавните и партийни ръководители в Китай е много сериозен, твърди агеция „Синхуа“.
Чън Ляню, партиен секретар на Китайската комунистическа партия в Шанхай, беше уволнен заради обвинения в корупция. Ляню беше разследван за злоупотреби с градските пенсионни фондове, предаде агенция „Синхуа“.
Финансовият скандал може да се превърне в най-мащабното събитие от подобен характер след началото на икономическите реформи в Китай през 70-те години на XX в. Чън Ляню е освободен и от мястото си в Политбюро на комунистическата партия.
Правителственото разследване откри злоупотреби с поне една трета от възлизащия на 1.2 милиарда долара пенсионен фонд. Голяма част от него са използвани за нелегални заеми и инвестиции в недвижимо имущество. 60-годишният партиен секретар е обвинен в облагодетелстване на свои близки и роднини и в осигуряване на политически чадър над хора, „които сериозно са нарушавали дисциплината и закона“.
Обвиненията станаха публично достояние през юли и станаха причина за уволнението на няколко висши партийни функционери и видни бизнесмени. Съмненията за политическото бъдеще на Ляню се появиха през август, когато бившият му секретар Цин Ю беше свален от поста губернатор на окръг в Шанхай.
Чън Ляню е най-висшият партиен ръководител, който е уволнен, след като през 2002 г. президента Ху Дзинтао стана генерален секретар на комунистическата партия. Уволнението на Ляню предшества важния партиен конгрес в края на годината, на който се очаква Ху Дзинтао да се справи с вътрешната опозиция. Шанхай беше считан за крепост на предшественика на Ху Дзинтао Дзян Дзъмин.
Проблемът с корупцията сред държавните служители в Китай е много сериозен. Много често нископлатените партийни и държавни чиновници искат пари и услуги дори за вършене на рутинна работа. Корупцията обаче е масова и сред партийната върхушка. Заместник-кметът на Пекин Лю Жъхуа беше уволнен през юни след обвинения в корупция и морално разложение. Той ръководеше строителните проекти за предстоящата олимпиада в града през 2008 г.
В края на юни Уан Шоуйе, заместник-командир на китайския флот, беше уволнен за вземане на подкупи. Според официалната информация по случая, дейността му е разкрита от млада жена, която е признала и за интимни връзки с него. През 2005 г. китайските власти разследваха около 8500 правителствени лица за корупция. Около 2000 от тях впоследствие бяха подведени под отговорност.
Bulgarian Post

http://www.bulgarianpost.com/story-read-7028.php

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.