Посланикът на Китай: У българите ме впечатлява добросъвестността и честността

Удивлявам се и от природата в България, която се слави като „райската градина на Земята“, посочи посланик Гуо Йеджоу в интервю за Vesti.bg

Стокообменът между България и Китай през 2011 г. е на стойност над 1 млрд. и 329 млн. долара, което представлява повишение от 47.2% спрямо същия период на предходната година, каза посланикът на Китай в България Гуо Йеджоу в интервю за Vesti.bg. България е и една от държавите с най-бързо растящ износ към Китай, отбеляза той.

Някои историци смятат, че преди две хиляди години някогашните предци на българите и предците на китйците са живеели в съседство. Макар научните кръгове да имат различни гледни точки по този въпрос, като посланик на Китай в България, аз предпочитам да вярвам, че това е истина, каза той. Това, което най-силно ме впечатлява у българите, е тяхната добросъвестност и честност, искрените и топли отношения помежду им.

 

Гуо Йеджоу е посланик в София от 2010 г.

Удивлявам се и от природата в България, която се слави като „райската градина на Земята“. Що се отнася до българската трапеза, лично аз много я харесвам. Особено любими са ми вашето кисело мляко и плодовата ракия, отбеляза той.

Следва пълният текст на интервюто:

– Уважаеми г-н посланик, миналата седмица започна общ проект на посолството на Китай в София и „Нетинфо“. Какви очаквания възлагате на него и какво ново се надявате да научат българите за Китай от „Седмиците на китайското кино“ във Vbox7?

– Обобщавайки, бих казал, че очаквам, чрез проекта „Седмици на Китайското кино“ в интернет, българските ни приятели да опознаят по-добре както китайското кино, така и китайската култура и самата държава Китай. Това мероприятие е насочено преди всичко към кинопродукциите.

Проектът дава възможност на зрителите да видят филми, заснети от китайски режисьори и отразяващи китайската действителност.

Китай има богата култура, до която публиката би могла да се докосне чрез филмите. По-голяма част от тях отразяват действителността в съвременен Китай.

Благодарение на филмите зрителите могат да се запознаят със съвременен Китай, да получат представа за духовните стремежи на китайците и за социалната реалност в Китай, за живота, традициите и обичаите на националните малцинства, живеещи в „голямия дом на народите“.

„Нетинфо“ е най-голямата електронна медия в България. Принадлежащите й новинарски, развлекателни и посветени на теми от живота уебсайтове са добре посрещнати от интернет потребителите. Vesti.bg и Vbox7 са най-ярките представители. Китайското посолство с радост си сътрудничи с „Нетинфо“ в организирането на това събитие и очаква с нетърпение организирането на още мероприятия.

– При представянето на проекта акцентирахте върху силното развитие на двустранните отношения и особено в стокообмена. Къде според вас трябва да бъде поставен акцентът в най-близко бъдеще и виждате ли ниши, които още не са запълнени? Какви конкретни стъпки ще предприемете през 2012 г. в тази насока?

– През 2011 г. китайско-българските търговско-икономическите отношения продължаваха стабилно да се развиват. Според статистическите данни на китайската страна, резултатите от двустранната търговия са следните: общият търговски оборот за периода януари-ноември възлиза на 1 млрд и 329 млн. щатски долара, което представлява повишение от 47.2% спрямо същия период на предходната година.

Китайският износ е на стойност 892 млн. щ.д., с 50.3% повече спрямо същия период миналата година, износът от България за Китай – 437млн щ.д. и се е повишил с 41.2%.

Освен Европейския съюз, Китай вече е един от важните търговско-икономически партньори на България. България е и една от държавите с най-бързо растящ износ към Китай.

В областта на икономическото сътрудничество, според данни на Българската народна банка, до третото тримесечие на 2011 г. китайските инвестиции в България се равняват на 56 млн. евро, а оборотът през третото тримесечие достига 44 млн. евро.

Има добро развитие в области като автомобилостроенето, селското стопанство, енергетиката и комуникациите.

Разбира се, в момента китайско-българските отношения в търговията и инвестиционните сфери имат още по-големи перспективи за развитие. През 2012 г. моите колеги и аз ще продължим да работим върху заздравяването на двустранното сътрудничеството, ще стимулираме бъдещото развитие на двустранните търговско-икономически отношения.

Ще продължим да стимулираме участието на предприемачите от двете страни в изложения от различен характер и да популяризираме производството на висококачествени стоки, ще разширим двустранната търговия. Ще продължим, посредством взаимни посещения, конференции и други видове мероприятия, създаването на платформа за двупосочно инвестиране и сътрудничество. Ще продължим да насърчаваме предприемачите активно да участват в изграждането на инфраструктурата, ще подкрепяме техните инвестиции в сектори като промишленото производство, телекомуникационните технологии, възобновяемите енергийни източници, селското стопанство и хранителната промишленост.

Ще продължим да стимулираме предприятията от двете държави, работещи заедно по общи конкретни и прагматични проекти, да се проучат и се консултират взаимно от опита си. Ще продължим да насърчаваме взаимодействието и сътрудничеството между съответните ведомства и разрешаването на конкретните проблеми, свързани с комуникацията между институциите.

– Тази седмица започна китайската Нова година (Празникът на пролетта) и тя е на Дракона. Как се тълкува тя в Китай и какво очакват хората от нея? В какво всъщност вярва съвременият китаец?

– 23 януари бележи началото Новата година, според китайския лунен календар. Това е годината на дракона. Драконът е едно въображаемо животно. Той е духовен тотем и символ на китайския народ.

Китайците често биват наричани „потомци на драконите“ и сякаш имат вродено чувство на близост с дракона. В китайския език съществуват много фразеологизми, като например „с дух на дракон и кон“, „като дракон излита, като тигър скача“, „лежащият тигър и скритият дракон“. Тези фразеологизми с думата дракон са хубави по смисъл.

В представите на китайския народ драконът е повелителят на вятъра и дъжда и винаги се свързва с нещо положително. Той символизира например силата, способността, духовитостта, успеха и т.н.

След като разбрахте значението на дракона за китайския народ, мисля, че няма да е трудно да разберете и че в „годината на дракона“ китайците имат по-големи очаквания от обичайното. Например да забогатеят, да са по-здрави, семейството да живее в хармония и любов, бизнесът да процъфтява и други.

В същото време трябва да се отбележи и това, че 2012 г. е годината за пълното реализиране на дванадесетия петилетен план на Китай и освен това, през тази година китайската управляваща партия ще свика осемнадесетия национален конгрес. Именно затова можем да кажем, че 2012 г. е също така една изключително важна година и в политическия живот на Китай.

След 30 години практически опит, съвременните китайци твърдо вярват в един основен принцип, който всъщност е „С единно сърце и вяра планираме развитието, събираме волята и силите и извършваме изграждането“. Ако няма развитието, обществото няма да има стабилност, народът няма да има богатство, а нацията няма да има никакво достойнство, дори и държавата няма да е независима.

– Имате ли любима китайска мъдрост, която да споделите с нас? А впечатли ли ви с нещо духовността на българите – тези, с които се срещате пряко, а и това, което сте видели при посещението на различни културни обекти? Виждате ли общи черти и какви са основните разлики между българина и китаеца днес?

– Има една пословица, която много харесвам и тя гласи следното: „За истинските приятели разстоянията не са от значение“. Някои историци смятат, че преди две хиляди години някогашните предци на българите и предците на китйците са живеели в съседство. Макар научните кръгове да имат различни гледни точки по този въпрос, като посланик на Китай в България, аз предпочитам да вярвам, че това е истина.

Въпреки че нашите държави се намират на голямо разстояние една от друга, те са свързани с традииците на дълбоко приятелство, както и чрез дългогодишно сътрудничество. Надявам се това послание да насърчи както нас, така и българските ни приятели.

Това, което най-силно ме впечатлява у българите е тяхната добросъвестност и честност, искрените и топли отношения помежду им. Удивлявам се и от природата в България, която се слави като „райската градина на Земята“. Множество природни богатства са съчетани на малка по площ територия. Подходящ климат, както и живописна природа.

Аз самият съм любител на алпинизма. Пирин, Рила и Родопите са сред планините, които харесвам. Заедно с колегите сме изкачвали връх Мусала, а най-често ходим на Витоша.

Смятам че, китайският и българският народ имат общи черти. И китайците, и българите са приветливи и гостоприемни. Макар че по площ държавите ни силно се различават, и двата народа са носители на древни култури и много ценят своите традиции и обичаи.

Изключителна разлика между чертите на китайци и българи до момента не съм открил, но ако настоявате може да се посочи една – едните са в Азия, а другите – в Европа.

– Един от аспектите на китайската култура, с които страната ви е известна по света, е кухнята. Вие имате ли си вече и любимо българско ястие и кое е то? А любим български град?

– Благодаря Ви за приятните думи. Китай има древна поговорка, която гласи : „Народът смята храната за своето небе“. Смисълът му е такъв: „за народа храната е най-важното нещо“. Китайците винаги се стараят при всякаква възможност да предадат на обикновената храна приятен вид, аромат и вкус. Това, може би е главната причина за популярността на китайската кухня.

Що се отнася до българската трапеза, лично аз много я харесвам. Особено любими са ми вашето кисело мляко и плодовата ракия. България е страна производител на киселото мляко, има богат асортимент от видове и то е истинско на вкус. Аз и колегите ми много го харесваме. Що се отнася до ракията, аз истински се наслаждавам на вкуса й. През лятото една чаша ракия с шопска салата действат освежаващо и увеличават апетита. Зимата да отидеш на планина и, отпивайки глътка греяна ракия, да се любуваш на заснежените върхове може да е едно незабравимо преживяване.

Откакто дойдох в България през август 2010 г., посетих много места. Град Русе, разположен на брега на река Дунав, старопрестолната столица Велико Търново, освен това Пловдив, Банско, Мелник и др. Аз лично особено се възхищавам на величествената история на Търново и Банско. Богатата история и прекрасните пейзажи са съчетани по един невероятен начин във Велико Търново. Аз като един любител планинар изпитвам особени симпатии към Банско, заради възможността да се съчетаят зимните спортове и любуването на изумителните гледки, които предлага Пирин.

– Какво ще пожелаете на читателите ни за настъпващата и по вашия календар Нова година?

– По-голяма част от предварителните прогнози на медиите за 2012 г. са песимистични. При трудности, ние китайците обаче имаме свой подход. Ние смятаме, че всяка опасност, всеки риск носи в себе си и благоприятна възожност.

На китайската Нова година, в годината на дракона, искам да пожелая на интернет потребителите на „Нетинфо“ да носят в себе си духа на дракона, щастие и сбъдване на всички желания. Пожелавам успех на проекта „Седмици на Китайското кино“. А на китайско-българските отношения и на приятелството ни пожелавам занапред да има още по-голям прогрес.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4499891

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>