ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

януари 29, 2007

Броят на заразените със СПИН в Китай се е увеличил многократно

в категория Социални проблеми

22.11.2006 г.

Според властите увеличението се дължи на повишения брой на проведени тестове за болестта и регистрирането им от властите. Вируса на СПИН е един от основните приоритети на настоящото правителство на Китай.
Китайските власти обявиха рязък скок на регистрираните в страната случаи на заразяване с вируса на СПИН. В момента повече от 180 000 души са заразени, което е увеличение с почти 40 000 случая от 2005 г.
Данните са под очакваното от властите реално число на случаите на СПИН, в това число тези, които не са регистрирани. Предполага се, че броят на заразените в Китай всъщност е около 650 000 души. Наблюдава се и разпространяване на заразяване извън рисковите групи, например наркотично зависимите.
От началото на 2006 г. са регистрирани 183 733 души, заразени с вируса на СПИН. Според китайското министерство на здравеопазването в 37% от тези случаи заразяването се дължи на наркотична зависимост, а 28% – на практикуване на секс без предпазни средства. Китай има най-развитата сексуална индустрия в света. Предполага се, че в публичните домове в страната работят повече от 10 милиона млади жени.
Около 5% от регистрираните случаи са в резултат на незаконна продажба или купуване на кръв, или на заразяване чрез кръвопреливане в болниците. Разпространението на СПИН в Китай през 80-те и 90-те години на XX в. се дължи преди всичко на нелегалната продажба на кръв и на лошото хигиенно състояние в болниците.
Според Агенцията за борба със СПИН към ООН данните, изнесени от Китай, са в унисон с темпа на разпространение на болестта в страната през последните години. Предполага се обаче, че реалният брой на заразените е много по-висок от този в официалната статистика. Това е така, тъй като има много хора, които не знаят, че са заразени. Други може да са отказали да признаят това.
По данни на ООН реалният брой на заразените в Китай е около 650 000, а още 75 000 души са носители на вируса. Китай дълги години беше критикуван за това, че официално не признаваше, че СПИН е проблем за страната. През последните години обаче правителството значително увеличи усилията си в борбата със заболяването. Властите гарантират безплатно лечение на социално слабите, програми за превенция на разпространението и забрана на дискриминацията на болните от СПИН.
Bulgarian Post

http://www.bulgarianpost.com/story-read-8383.php

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.