Китай е изправен пред остри критики след военни изпитания в Космоса

19.01.2007 г.
 
Китайските балистични ракети, като „Дунфан-21“, се изстрелват от мобилни установки.

На 11 януари китайска ракета е прихванала и унищожила стар сателит за метеорологично наблюдение. Технологията за прихващане на сателити не е нова, но отново подчертава увеличаващите се способности на въоръжените сили на Китай.

Япония, Австралия и САЩ разкритикуваха проведеното от Китай ракетно изпитание в Космоса. На 11 януари китайската армия е изстреляла балистична ракета със среден обсег, която е прихванала и унищожила стар метеорологичен спътник. Това е първият подобен опит от повече от 20 години насам.

Ракетата е изстреляна от китайския космически център „Сичан“ в Централен Китай. Целта е била китайски спътник за метеорологични наблюдения на полюсите „Фън Юн“, изстрелян в орбита през 1999 г.

Технологията и методиката за прихващане на сателити не е нова, но хвърля светлина върху увеличаващите се способности на въоръжените сили на Китай. Китайската армия все още не е потвърдила официално провеждането на теста. Предполага се, че ракетата е ударила спътника на около 865 километра над повърхността на Земята.

На 18 януари говорителят на американския Съвет по националната сигурност Гордън Джондроу потвърди, че тестът е бил проведен. Информация за учението се беше появила първо в медиите. Джондроу добави: „САЩ вярват, че развитието и изпробването на подобни оръжия от страна на Китай е в разрез с духа на съдействие, царящ между двете страни в мирното изследване на космическото пространство“.

Правителственият секретар на Япония Ясухиса Шиозаки заяви, че кабинетът на страната е поискал от Китай да потвърди изстрелването и да обясни намеренията си. „Загрижени сме първо заради нарушението на мирното използване на Космоса, и второ заради сигурността на страната“, посочи Шиозаки. Външният министър на Австралия Александър Даунър беше категоричен, че страната не желае да има надпревара във въоръжаването в Космоса.

Свалянето на сателита ще предизвика увеличени опасения от растящата военна мощ на Китай. Военният бюджет на страната не се оповестява официално, но се предполага, че през последните години той е нараснал значително. Ако провеждането на изпитанието бъде потвърдено, това ще означава, че Китай вече ще е в състояние да сваля шпионски сателити на други страни над територията си.

За последен път подобно сваляне на сателит беше проведено през 1980 г. от САЩ и СССР. Тестовете обаче бяха прекратени и от двете страни, тъй като отломките от унищожените сателити могат да увредят други граждански и военни спътници. Смята се, че сегашният тест е оставил значително количество отломки в орбита.

Въпреки, че САЩ изразиха неодобрение от действията на Китай, през последните месеци страната се противопостави на международните призиви за слагане на такива тестове. Американската армия разработва и собствени оръжия за сваляне на сателити.
Bulgarian Post

http://www.bulgarianpost.com/story-read-9691.php

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>