Седмица на китайското кино във Vbox7

Днес стартира „Седмица на китайското кино“, съвместен проект на Посолството на Китайска народна република, „Нетинфо“ и радио „Китай“.

Шест пълнометражни китайски филма, чрез които всеки ще може да се докосне до традициите, културата и обичаите на Китай, представя Vbox7 през следващите две седмици на адрес:

http://vbox7.com/contests/chinesemovie/?

Филмите са със субтитри на български език и могат да се гледат безплатно.

Шестте филма разказват за бита и живота в Китай – както в големия град, така и в провинцията, разкриват красотата на природата. Режисьорите им са едни от най-големите имена в китайското киноизкуство, умело разказват историиите на героите, търсенията им на самите себе си, на надежда и на любов.

Ще можем да видим как се приемат традициите в различните провинции, включително и в Тибет. Един от филмите – „Гангламедо“ (в превод „Снежен лотос“), разказва за тибетска народна песен и е много красив.

Друг филм – „Близо до слънцето“, описва историята на тежко болна френска художничка, която открива надежда в малко китайско селце и в добрината на хората там.

„Анайи“ е посветен на обикновено и мило момиче, загубило родителите си и отгледано от баба си. Повлияна от културата Миао, тя започва да бродира и да пее още от 6-годишна. Сега Анайи е красива, честна и отдадена, което я прави обект на любовта на Ахан.

Главната героиня в „Уртин Дуу“ е монголска певица Кикиг , изпълняваща традиционната народна песен „Уртин Дуу“. Кикиг решава да развива кариерата си в Пекин, но губи гласа си след трагичната смърт на съпруга си. Тя решава да сложи край на живота си, след като се прибере обратно в монглоската степ.

Поводът за този проект е честването на китайската Нова година, коята е точно след една седмица. 2012 г. ще мине под знака на Дракона.

Проектът е реализиран с много труд и с подкрепата и на агенция „Синхуа“ в България и на Софийски Университет „Св. Климент Охридски“.

Посланикът на Китай в България Гуо Йеджоу благодари на пресконференция днес на „Нетинфо“ за положениет усилия. Целта на проекта е чрез киното като лесна, директна и жива форма на изкуство и използвайки интернет като бърза и широка платформа, да отвори прозорец както за докосване до китайската култура, така и за разбиране на съвременен Китай, каза дипломатът. Той изрази надежда се повече български приятели да отворят този прозорец и разберат истината за Китай.

По думите му през изминалата година отношенията между българия и Китай са се развили наистина бързо. Интензивен е бил и обменът на хора, но особено се откроява ръстът от 37% в стокообмена от януари до ноември 2010 г., който достига 1,108 млрд. лева. Почти всеки месец в София и в други градове на България китайското посолство е провело културно мероприятие – представления, изложби, демонстрации на китайското кулинарно изкуство, както и издаване на книги.

„От доста години насам в България говоренето за бизнес, за икономика, за криза – макар че това започна доста преди кризата, е толкова преобладаващо, че за друго, включтелно за култура, не остава място. Китай като страна с огромен икономически потенциал и с ръстове, завидни по всечки стандарти, несъмнено заема централно място в това говорене и аз съм сигурен, че това ще продължи и за в бъдеще. За нас беше огломна чест, че страна като Китай предпочете „Нетинфо“, за да си партнираме за популяризиране на китайската култура в България“, каза изпълнителният директор на „Нетинфо“ Красимир Янев.

Онова, което ще видите фъв филмите, е толкова далече от фокуса на ежедневния, забързан градски живот, който заема 99% от вниманието ни, а е такава важна част от истинския Китай, за който може би не знаем достатъчно, добави той.

По думите му така „Нетинфо“ има прекрана възможност да даде още една гледна точка потребителите си. С покритието, което има „Нетинфо“, ние достигаме до повече от 80% от интернет потребителите в България и шансовете за успех са значителни. Особено когато става въпрос за достигане до млади хора, сайтът Vbox7 няма аналог в интернет пространството ни, което се надявам да послужи за общото ни начинание с нашите китайски приятели, добави Янев.

„Китайска пословица гласи, че затворената книга не е нищо повече от куп хартия. Филмите, които ще видим, представляват за българското население една затворена книга и аз се надявам да открехнем поне малко тази огромна и все още енигватична книга за българското население, наречена Китай“, каза Янев.


http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4475091

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>