ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

януари 29, 2007

Филмът „Ерос” пристига специално за Киномания 2005

в категория Филми

„Ерос” пристига специално за Киномания 2005. Първата му среща с българските киномани е на 6 ноември от 20.30ч. в зала 1 на НДК.
Филмът „Ерос” събира трима големи режисьори – Микеланджело Антониони, Уон Карвай и Стивън Содърбърг. Необичайният триптих отразява отношението на съвременното европейско, американско и китайско кино към темите за желанието,еротиката и любовта.

Вдъхновител на проекта “Ерос” е великият Микеланджело Антониони. Неговата инициатива привлича още двама големи: Уон Карвай и Стивън Содърбърг. Първоначалната идея е да се включи и Педро Алмодовар, но по-късно вместо него в проекта се включва Содърбърг.

Филмът започва с “Ръката” на Уон Карвай и красивата приказка за платоничната любов между красива куртизанка и нейния шивач. Мис Хуа използва чувствените си ръце, за да накара своя шивач докато шие дрехите й да мисли само за нея. След много години шивачът ще срещне Мис Хуа при много различни обстоятелства.
„Това, което ме мотивира да направя филма беше Микеланджело Антониони, кой е бил винаги пътеводна светлина за мен и за режисьорите от моето поколение. Опитът, който натрупах от заснемането на филма е много богат и същевременно твърде съкровен. ”. Уон Карвай

“Равновесие” на Содърбърг е закачливата и ексцентрична история за Ник – нюйоркски рекламен агент, измъчван от еротичните си фантазии за мистериозна пленителна жена, посещаваща го насън. Проблемът е, че е женен и се чувства виновен заради развинтеното си въображение. Затова се обръща за помощ към своя психиатър. В главната роля влиза чаровният Робърт Дауни Джуниър.
„Исках името ми да бъде на плакат заедно с това на Микеланджело Антониони”.Стивън Содърбърг

Когато започва снимките на „Ерос”, вдъхновителят му Микеланджело Антониони е на 90 години. В своята част от филма Антониони се връща към темите от по-ранните си филми, в които изучава отношенията на млада двойка, която след множество скандали стига до ръба на раздялата. Сценарият на Антониони и Тонино Гаура е по книгата на прочутия режисьор „Този боулинг на Тобър. В “Опасният ход на нещата” мъжът използва това, че е привлечен от мистериозна жена, за да се опита да разреши семейните си проблеми. Ролите са поверени на Кристофър Бухолц, Реджина Немни, Луиза Раниери.

Трите истории са свързани с анимациите на Лоренцо Матоти и песен на Каетано Велосо.
„Всеки от трите епизода може да се разглежда като урок по прецизност, задаване на тони атмосфера и визуално внушение по начин, който превръща ероса в удоволствие, а филма “Ерос” – в кинематографична форма на съвършенството.” Пиърс Хандлинг
http://www.cult.bg/ind_kino_novina_full.php?id=3467

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.