ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

декември 22, 2011

2011 година – годината, в която Китай се превърна в космическа суперсила!

в категория Технологии


Светослав Александров

2011 година очевидно беше изключително щастлива за Китай. През същата тази настояща година Китай изстреля 17 ракети, като само един от тези стартове завърши с провал.

Всички останали изстрелвания завършиха с успех и те затвърдиха мястото на Китай в световната космонавтика.

Но първо – няколко думи за лунната мисия „Чан-ъ 2“. Безпилотната космическа сонда бе изстреляна успешно през 2010 година, но много от космическите ентусиасти подозираха, че Китай ще поднесе изненада и може би мисията й няма да се задоволи само с обиколки около Луната. Така и стана – през тази година Китай поднесе много приятна изненада. На 25 август 2011 „Чан-ъ 2“ достигна точката на Лагранж L2 – място, където гравитационните сили на Земята и на Слънцето се балансират. Така Китай извърши първия си полет в далечния космос и китайската космическа агенция се превърна в третата след НАСА и ЕКА, успешно достигнала точка на Лагранж!

Тиенгун-1

Изненадите на Китай не свършиха до тук

На 29 септември бе успешно изстрелян лабораторният модул „Тиенгун-1“. Той представлява една своеобразна мини-станция, аналог на ранните съветски станции „Салют“, но разбира се, той не е пълно копие на „Салют“, а доста модернизиран и оборудван със съвременни технологии.

На 2 ноември успешно излетя безпилотен космически кораб „Шънджоу 8“, който се скачи и се разкачи от мини-станцията „Тиенгун-1“ ДВА поредни пъти. Така Китай се превръща в третата държава след САЩ и Русия, успешно изстреляла космическа станция и извършила самостоятелно скачване с нея.

Всички тези забележителни успехи през 2011 година превърнаха Китай в космическа суперсила.

През 2012 година Китай се очаква да проведе първите си дългосрочни пилотирани космически мисии. Тогава ще трябва да излетят космическите кораби „Шънджоу 9“ и „Шънджоу 10“, като поне един от тях ще бъде пилотиран. Счита се, че на борда на някой от тях ще полети и първата жена в космоса от Китай. Тогава Китай ще започне да натрупва наистина сериозен опит в усвояването на близкия космос.

Да пожелаем на страната успех!


http://www.cosmos.1.bg/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=1379:2011-&catid=19:2008-12-21-14-12-24&Itemid=53

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.