ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

декември 14, 2011

В Китай: Не сваляйте банския, не давайте бакшиш и не подсмърчайте!

в категория Бит, традиции и обичаи

Как се поздравяват китайците? Традиционно поздравът се състои в лек поклон. В туристическите региони хората вече са свикнали със западното ръкостискане. Във всеки случай е важна йерархията. По-младите поздравяват по-възрастните, а по-нискостоящите в социално отношение поздравяват по-висшите.

Ръка се подава на жена, само ако тя сигнализира готовност за такъв вид поздрав. Важен реквизит при поздрава е визитната картичка. Тя се подава като подарък с двете ръце. При това се споменава името. Вежливостта изисква получателят първо да прочете визитката, преди да я прибере.

Може ли без горнище на банския?

В никакъв случай. В Китай нудизмът и къпането без горнище на банския костюм са забранени. Във всеки случай жените трябва да носят бански и особено да внимават да не се вижда никакво окосмяване по тялото. Окосмяването при жените минава за некрасиво.

Класическите гафове стават когато човек е поканен на трапезата. За гостите е запазено правото да започнат първи с яденето. Поръчките са работа на домакина. Израз на вежливост е човек да опита от всички ястия и да ги похвали. Ако принципно не можете да приемете някое от ястията, не е зле да обясните причината за това – например с вегетарианството си.

За голям гаф минава подсмърчането на масата, или поставянето на пръчиците напряко върху чинията. Пръчиците за ядене се поставят винаги до купичката. Не бива сам да доливате питие в чашата си. Не прекалявайте с алкохола, ако след ядене срещата продължи на бара. Независимо, че по време на бизнес-пътувания се консумира достатъчно алкохол, минава за слабост човек да е пиян.

Бакшиш – не, малка лъжа – може!

Най-добре не давайте никакъв бакшиш. Даването на повече пари на сервитьора е необичайно за Китай и може да бъде възприето като обида. Китайците се чудят на този обичай и винаги се питат защо някой трябва да получава допълнително възнаграждение за дейност, която вече е платена.

По време на разговори, както в много азиатски страни, е важно човек да не излага събеседника си. В името на запазване на реномето му са разрешени и малки лъжи. Най-добре комуникацията се осъществява на базата на разговор разговорна с безобидни теми. Дръжте се настрана от политическите въпроси. Искрените похвали за страната се възприемат винаги много добре. По време на разговора не би трябвало да гледате събеседника си директно в очите. Соченето с пръст също е неучтиво.

Източник: Дойче веле


http://world.actualno.com/news_368865.html

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.