ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

декември 14, 2011

Пекин смекчава политиката за смъртното наказание

в категория Закони

Webcafe.bg, По сп. Time 30.08.2010

Китай е държава, която води крайно противоречива политика относно наказанията срещу извършени престъпления с крайно строгите си закони. В китайската република съществуват 68 различни вида престъпления, които се наказват със смърт.

Общият брой на екзекуциите, извършени в Китай, за една година надвишава този на екзекуциите във всички останали държави по света, взети заедно. Сега за първи път от 30 години насам изглежда, че китайците обмислят да променят изключително строгата си система и ще ограничат случаите, в които някой трябва да се наказва с отнемане на живота заради извършено престъпление.

Според последни данни, в Китай в момента 13 от въпросните 68 вида престъпления, които не включват насилие, са подложени на обсъждане. В единия случай става въпрос за престъпления като внасяне на забранени вещества като дрога и пр. Също така за хората на 75 и над 75 години, престъпили закона, ще се състоят специални процеси, които ще налагат по-леки наказания за тях. Ако новата система бъде въведена, прогнозите са, че престъпността в Китай може да бъде намалена с почти 20%.

Националният народен конгрес (парламентът) ще обсъди поправка в Наказателния кодекс, която може да извади 13-те закононарушения от списъка на 68-те, които в момента се наказват със смърт. Съгласно обсъжданите промени може да отпадне смъртното наказание за престъпления като данъчна измама и „измамни финансови действия“. Другите закононарушения, които могат да бъдат извадени от списъка, са контрабанда на културни ценности, ценни метали и редки животни.

Според експерти обаче тези нови мерки са всъщност минималното, което може да се направи по въпроса. Това е така, защото престъпленията, които те засягат, са именно тези, които най-рядко биват извършвани. Лу Жънуън, професор в Китайската академия за социални науки, твърди, че едно от тези 13 вида престъпления например, не е било извършвано от 1997 г. насам.

Но дори и тези нови мерки да намалят броя на екзекуциите в държавата само с 1-2%, самите числа доста сериозно ще бъдат намалени заради огромната първоначална бройка екзекуции.

Китай е твърде критикувана държава заради екзекутираните годишно престъпници. В китайската столица Пекин броят на екзекуциите не е известен, защото те се извършват тайно, но се предполага, че бройката е няколко хиляди на година.

През изминалата 2009 г. беше извършена екзекуция на британец, обвинен в трафик на наркотици. Екзекуцията въобще не е подлежала на обсъждане и е била извършена със смъртоносна инжекция. Случаят предизвика вълна от силно неодобрение по света и е една от причините да се смекчи малко системата, като се извадят този тип престъпления от подлежащите на смъртно наказание.

Според експерти съществува идеята за забрана на смъртната присъда измежду китайските лидери, понеже това ще бъде само в тяхна полза и за техния имидж.

Но този процес няма да свърши бързо. Тези предложени наскоро мерки първо трябва да бъдат одобрени от съвет, който се събира веднъж на всеки 2 месеца, за да обсъди тези нови правила на три поредни сесии. Въпреки това се смята, че е малко вероятно тези нови закони да бъдат отхвърлени.

Ако бъде одобрен, промененият закон ще бъде полезен и за вътрешната, и за външната политика на Китай. Освен това ще помогне на Китай да има повече контрол върху хората, които бягат от страната поради финансови причини.

Лай Чансин, бизнесмен който през 1999-а е обвинен за внос на стоки, при които е избегнал и плащането на мита и акцизи, сега живее в Канада, където законите не налагат смърт за подобно провинение. Ако Китай премахнат смъртната присъда за непозволен внос на каквито и да е стоки, такива случаи нямаше да бъдат проблем.


Част от престъпленията, които в Китай се наказват със смърт:

1. Държавна измяна.

2. Сепаратизъм.

3. Въоръжени бунтове.

3. Шпионаж в полза на чужди държави.

4. Преминаване към противника във военно време.

5. Подкуп, получен от противника.

6. Продажба зад граница на държавни тайни.

7. Престъпна небрежност, довела до пожар, наводнение, взрив, отделяне на отровни вещества – или до каквато и да било друга заплаха за обществото.

8. Въздушно и морско пиратство.

9. Нанасяне на вреда на комуникации, транспортни средства, енергийно и всякакво друго оборудване с обществено значение.

10. Незаконно придобиване, продажба, кражба и транспортиране на взривни вещества, боеприпаси и оръжие.

11. Незаконно придобиване, продажба и транспорт на ядрени материали.

12. Производство и разпространение на токсични или вредни лекарства и хранителни стоки.

13. Контрабанда на оръжие и боеприпаси.

14. Контрабанда на ядрени материали.

15. Контрабанда на фалшиви пари и ценни книжа.

16. Контрабанда на редки животни.

17. Контрабанда на културни ценности.

18. Контрабанда на ценни метали.

19. Производство и разпространение на фалшиви пари.

20. Финансови и данъчни машинации.

21. Умишлено нанасяне на телесни повреди.

22. Предумишлено убийство.

23. Изнасилване.

24. Вземане на заложници.

25. Отвличане.

26. Грабеж.

27. Въоръжено бягство.

28. Подстрекателство, помощ и организиране на грабеж и въоръжено бягство.

29. Ограбване на археологически разкопки.

30. Производство и разпространение на наркотици.

31. Принуждаване към проституция.

32. Повреда на военно оборудване и съоръжения.

33. Саботаж на военно строителство или оборудване.

34. Разхищаване на държавно имущество.

35. Корупция.

36. Неподчинение във военно време.

37. Скриване или манипулиране на военна информация.

38. Фалшифициране на военна заповед.

39. Дезертьорство.

40. Пускане на слухове и паника във военно време.

41. Мародерство във военно време.

http://www.webcafe.bg/id_1021811263

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.