Смъртното наказание в Китай

Китай държи първо място по брой извършени екзекуции в света. За такава огромна държава това често изглежда напълно оправдано, а понякога и недостатъчно. Припомням част от по-известните случаи:

Втора смъртна присъда за меламиновия скандал в Китай

22 януари 2009

Съдът в град Шъдзяджуан в китайската провинция Хъбей постанови още една смъртна присъда по делото за използване на меламин в детски млечни храни, съобщи агенция Синхуа.

Смъртна присъда е издадена на Гън Дзинпин, който продавал заразено с меламин мляко на компании. Преди това съдът осъди на смърт и Джан Юдзюн, обвинен в производство и продажба на меламин на млечни компании, а друга двама обвиняеми по същото село получиха доживотна присъда, посочва РИА “Новости”.

В началото на септември в Китай стана известно, че малолетни деца са заболели от бъбречни камъни в резултат на употребата на сухи млека, производство на компанията “Санлу”. С цел повишаване на протеина в продукцията си “Санлу”, както и други 21 китайски компании, са използвали химичното вещество меламин за повишаване съдържанието на белтъчини в млечните продукти. Жертви на меламиновия скандал в Китай станаха най-малко шест деца, а близо 300 000 се разболяха, припомня РИА “Новости”.

В края на декември пред съда бяха изправени 21 души, обвинени за производството и продажбата на мляко и млечни продукти с превишено съдържание на опасното химично вещество. Сред тях са четирима души, заемали висши ръководни постове в “Санлу”: 66-годишната Тиен Уънхуа, бивш ръководител на управителния съвет на компанията, Уан Юлян и Хан Джъци – нейни заместници и У Дзюшън, който отговарял за снабдяването.

Няколко часа преди началото на съдебното заседание днес, на което се произнасят присъдите, пред сградата на съда започнаха да се събират хора. В Китай историята с меламина се възприема от населението много остро. За първи път некачествена китайска продукция застраши живота на триста хиляди деца. Поради това населението открито призова властите към отговорност и поиска най-строги наказания за виновните. /БЛИЦ


http://www.blitz.bg/news/article/32187

Нападател над училище в Китай получи смъртна присъда

11.06.2010

Китайски съд осъди на смърт мъжа, извършил през април тази година нападението над началното училище в град Лейджоу, провинция Гуандун, съобщи агенция Синхуа. В резултат на инцидента тогава, 16 ученици бяха ранени.

Градският съд в Джандзин обяви нападателя за виновен в убийство, въпреки че в резултат на произшествието, нито едно дете не почина от раните си. От своя страна, престъпникът призна вината си и има възможност да обжалва тежката присъда.

През пролетта на тази година в Китай станаха серия от нападения над учебни заведения, при които общо 17 човека намериха смъртта си (15 от които деца), а 80 души бяха ранени. Двама от нападателите се самоубиха, а още двама по-рано бяха осъдени на смърт. Суровите присъди по тези дела са опит да се всее страх у евентуални техни бъдещи последователи и да бъде прекъсната черната серия от нападения над училища и детски градини през 2010 г.


http://www.edus.bg/index.php?m=107&lang=1&mtype=6&state_id=224&id_news=845&type=9

Китай осъди на смърт директор на China Mobile

25 юли 2011

Бивш топ мениджър в China Mobile е взел подкупи за над $1 млн.

Китайски съд издаде смъртна присъда на бившия заместник-генерален директор на най-големия телеком в света China Mobile. Джан Чундзян получава най-суровото наказание заради взети от него подкупи в размер на над един милион долара.

Изпълнението на смъртната присъда е отсрочено с две години, съобщи агенция Xinhua. Съществува възможност след изтичане на този период тя да бъде заменена с доживотен затвор, при добро поведение на осъдения.

53-годишният Джан Чундзян е получил незаконно $1,15 млн. долара в периода от 1994 до 2009 година, когато е заемал поста на генерален директор на China Netcom Group Corporation, заместник-директор на China Mobile и заместник-директор на пощенското управление на провинция Ляонин.

Джан беше уволнен от China Mobile през декември 2009 година. Броени дни след това срещу екс-мениджъра започна разследване за корупция. През септември 2010 г. комунистическата партия изключи Джан Чундзян от редиците си, заради нарушаване на дисциплината и закона.

Освен във взимане на подкупи бившият топ мениджър беше обвинен в опити за съдебни машинации, както и в посредничество при сключване на сделки.

China Mobile е най-големият мобилен оператор по брой на абонатите не само в Китай, но и в целия свят. Компанията има над 600 милиона потребители, като делът й на китайския пазар надхвърля 70%.

Преди два месеца китайските власти започнаха проверки на дейността на трите най-големи държавни телекомуникационни компании – China Mobile, China Telecom и China Unicom. „Ако не изкореним корупцията, партията ще загуби доверие и поддръжка от народа“, заяви неотдавна президентът на страната Ху Дзинтао.

Месец по-късно, през август 2011 г., бе издадена смъртна присъда на друг от изпълнителните мениджъри на China Mobile от офиса в провинция Съчуан Ли Хуа.

http://www.technews.bg/article-22899.html?utm_medium=twitter&utm_source=twitterfeed


Нова смъртна присъда за подкупи в Китай

15.07.2009

Маргарита Насева

Бившият председател на най-голямата петролна компания в страната Sinopec Чън Тунхай бе осъден на смърт за това, че е получил подкупи в размер на над 28 млн. долара.

Чън Тунхай, бивш председател на най-голямата азиатска рафинерия Sionopec, получи смъртна присъда за подкупи в размер на над 28 млн. долара. Това е втора смъртна присъда за злоупотреба със служебно положение в последните месеци в Китай. През декември м.г. на смърт също заради подкупи бе осъден заместник председателят на третия по големина производител на мед в страната.

Преди две години Чън Тунхай внезапно е бил свален от председателския пост в държавния гигант China Petroleum & Chemical Corp. (Sinopec). Компанията осигурява близо половината от доставките за китайския пазар, а председателският пост е равностоен на министерско кресло.

Негов колега разказва пред Reuters, че Чън Тунхай просто изчезнал, името му повече не било споменавано в компанията, сякаш никога не бил съществувал. Светът забравил за него до сряда, 15 юли, когато агенциите съобщиха за смъртната присъда.

Чън Тунхай, на 61 години, е обвинен в получаването на подкупи в периода, когато държавната компания бързо се е разраствала. В списъка на обвиненията са включени също злоупотреба с власт с цел материално облагодeтелстване на трети лица, сделки със земя, неправомерно възлагане на договори, уточнява IHS Global Insight Daily Analysis.

Чън Тунхай не е първият директор на китайска компания, осъден на смърт. Заместник председателят на третия по големина производител на мед в Китай – Yunnan Copper Group, Ю Уейпин, получи смъртна присъда през декември миналата година затова, че е приемал подкупи и е присвоил незаконно близо 10.3 млн. долара.


http://www.capital.bg/blogove/arhiv/2009/07/15/755956_nova_smurtna_prisuda_za_podkupi_v_kitai/

Смъртна присъда за корупция в Китай

Смъртна присъда получи бивш шеф на фармацевтична компания в Китай по обвинения за корупция. Ексшефът на Шанхайската фармацевтична група У Януън е обявен за виновен в получаването на рушвети в размер на 11,87 милиона юана (1,9 милиона долара) и за присвояването на 33,55 милиона юана.

Дори и за Китай, присъдата е крайна и рядко срещана. Обикновено за подобни престъпления магистратите дават доживотна присъда. По конкретното обвинение обаче съдът е преценил, че с действията си У може да е застрашил сигурността на медикаментите, които фармацевтичната група произвежда.

http://novinar.bg/news/smartna-prisada-za-koruptciia-v-kitaj_MzczOTs1.html?qstr=%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9


Руски гражданин е осъден на смърт в Китай

7 юли 2011

Върховният народен съд на Китай осъди на смърт при двегодишно отлагане на изпълнение на присъдата по обвинение в опит за трафик на наркотици.

Мъжът, чиито име и възраст не се съобщават, се опитал през май 2010 година да вкара 2,8 кг хероин в Китай от неназована държава в Централна Азия, пише БГНЕС. Той е бил задържан на летището в гр. Урумчи, административен център на Синдзян-уйгурския автономен район.

Според китайското законодателство смъртната присъда с отсрочка може да бъде заменена с доживотен затвор или с многогодишна присъда „при условието дълбоко осъзнаване на вината и безупречно поведение“.

За наркотрафик вече са осъдени и екзекутирани три филипински граждани и британски гражданин.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=744326

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>