ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

ноември 25, 2011

Гневът на Weibo-сите

в категория Технологии

В Китай има над 300 млн. регистрирани микроблогъри, съобщи китайската държавна информационна агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс. Страната разполага с най-голямата „интернет инфраструктура“ и има най-много интернет-потребители – 485 млн, добавя Синхуа, като се позовава на Джан Синшън, служител на китайскто министерство на индустрията и информационните технологии.

Данните бяха огласени на конференция, посветена на интернет и състояла се в централната китайска провинция Хъбей.

Властите обаче са изправени пред предизвикателството да създадат „цивилизована онлайн среда в социални мрежови платформи като най-популярната местна социална мрежа Weibo на Sina Corp, заяви заместник-председателят на информационната служба към китайския Държавен съвет Циен Сяоциен. Sina Corp е изправена пред нарастващия надзор на регулаторните органи, като представители на правителството я притискат за по-голям контрол върху Weibo.

Управляващата Комунистическа партия призова за увеличаване на контрола върху социалните медии онлайн и устройствата за изпращане на мигновени съобщения. Анализатори обаче твърдят, че не е особено вероятно да бъде затворен клапанът за освобождаване на социалното напрежение.

Заедно с останалите китайски оператори на микроблогове Sina Corp вече нае техници и закупи софтуер за наблюдение на съдържанието, като блокира и премахна коментари, смятани за неприемливи, особено за протести и скандали с високопоставени длъжностни лица и партийни лидери.

Пекин редовно критикува микроблоговете за безотговорно разпространение на определяните от него „безоснователни слухове“. Микроблоговете позволяват на потребителите да публикуват поредица от мнения с дължина максимум 140 китайски знака, които могат да циркулират през вериги от последователи, които моментално ги получават като съобщения, поставяйки предизвикателства пред цензорите, наблюдаващи по десетки милиони съобщения дневно. Вълната на възмущение от реакцията след катастрофата на двата скоростни влака, която уби 40 и рани още 200 пътника, демонстрира потенциала на Weibos-ите. „Те определено имат голямо влияние“, казва главният редактор на комунистически пропаганден орган в поверителен разговор. „Новите медии предизвикаха големи обществени промени“. Той дори говори за настъпването на „нова ера“. „Първите, които разпространиха новините от нещастния случай, бяха пътниците във влаковете“.

Тъй като в Китай Facebook, Twitter и YouTube са забранени и достъпът до тях е невъзможен, микроблоговете на известни портали, като Sina и Tencent, запушиха тази ниша. Китайският отговор на Twitter също се цензурира от властите, но все пак предлага доста възможности: статиите и чуждите постинги може да се разпространяват със собствени коментари и по този начин да предизвикат дискусии.

На китайски с и тук допустимите 140 знака, както е в Twitter, може да се напише около 4 пъти повече текст, защото един знак може да бъде цяла дума. Може да бъдат разпространявани и снимки или клипове. Цензурата се избягва, като текстовете се скриват в картинки, или се разпространяват скрийншотове на вече изтрити надписи.

В играта на котка и мишка държавните блюстители на нормата трудно издържат на темпото. Блогърите разпространяват информациите по-често и по-бързо, отколкото властта успява да цензурира. С постоянно покачващ се брой Weibos-ите достигнаха една критична маса, която напомня на една китайска мъдрост: „Който се качи да язди тигъра, трудно може да слезе от гърба му“.

Първите новини за влаковата катастрофа се разпространиха десетки хиляди пъти. Милиони са отговорите в дискусия за отговорността за нещастието. Катастрофата се възприема от микроблогинг-нацията само като поанта на неуспешния мениджмънт на китайските железници.

Огромното и считано за арогантно министерство на жп транспорта отдавна е под прицела на критиците. През февруари министърът бе отстранен заради корупция. Наследникът му откри невероятна планина с дългове.

Но и новата високоскоростна отсечка между Пекин и Шанхай, която е разтърсвана от проблеми и закъснения, също отприщи народното недоволство. След нещастието никой не иска да застане на страната на министерството, и така дори контролираните от държавата медии се наслаждаваха на голям периметър на действие. Журналистите разпространяваха своите разкрития не само във вестниците, но и в своите профили в Weibos и Сие.

От китайския Информационен интернет център обявиха по-рано, че броят на китайските потребители, регистрирани в сайтове с микроблогове в страната, е достигнал 195 млн. в края на юни, което е над 3 пъти повече от броя им в края на 2010 г.

Те писаха например, че местните власти са притискали адвокатите да не приемат да обслужват цивилни искове и жалби на жертви от катастрофата. След като в интернет пространството се надигна истински гняв, властите обявиха, че са останали „неразбрани“ и не са нареждали подобно нещо.

Следващата вълна на недоволство избухна, когато един от катастрофиралите вагони просто беше погребан. Weibos-ите заподозряха опит за потулване на истината. И така, вагонът беше разкрит и трябва да помогне за разясняване на обстоятелствата.

И китайският премиер Уън Дзябао се наложи да обяснява, че болест го е задържала да не отпътува по-рано към мястото на нещастието. Блогъри обаче разкриха, че премиерът не е бил чак толкова болен, защото по същото време е приемал официални гости в резиденцията си.

Как партията ще се справи със заплахата за своята могъща цензура, все още не е ясно. Коментари в държавните медии се оплакват от „слухове“ и „погрешни информации“ и натискат за по-строг контрол на микроблоговете. От друга страна обаче дори и партийният орган The People’s Daily признава, че Weibos-ите може да служат за това, „да се запознаем с грижите на народа и да решим проблемите му“.

http://www.investor.bg/news/article/126450/261.html


http://www.investor.bg/news/article/121374/262.html

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.