Постановката „Пътешествие на Запад“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“

В началото на ноември се състоя премиерата на първото по рода си представяне на китайската култура в България, под формата на дипломния спектакъл на студентите четвъртокурсници от НАТФИЗ „ПЪТУВАНЕ НА ЗАПАД“ от Мери Цимерман, по класическия роман „Пътешествие на Запад“ („Сийоудзи“).

Гледах второто представление, което се състоя на 16.11 в голямата зала на НАТФИЗ и мога да кажа, че съм абсолютно възхитена от играта на младите актьори в него. В два часа и малко време беше събрана квинтесенцията от този изключителен роман от 100 глави. Във всяко отношение са се постарали да навлязат в една толкова далечна за България култура и специфика, а резултатът е впечатляващ.

Особено бих отделила внимание на изумителната игра на Христо Ушев, който се превъплъти в ролята на Царя на маймуните Сун Укун. Убедена съм, че и най-големите светила на родните сцени не биха могли да направят подобно шоу! С интерес ще следя и по-нататък кариерата и на Йордан Ръсин (Джу Бадзие), Йен уан, повелителят на преизподнята (Мартин Смочевски), бодхисатвата Гуан-ин (Яна Бобева), Пясъчният монах (Антон Григоров) и останалите млади таланти.

Пиесата е силна не само с трактовката, блестящата акробатика и актьорска игра, но с пищните костюми, специфичните за пекинската драма маски и грим.

Поздравления за режисурата на проф. Снежина Танковска, сценографията и костюмите на доц. Марина Райчинова и хореографията на доц. Петя Цветкова.

Препоръчвам на всички китаисти и любители на Китай да посетят това представление, още повече, че е на смешни цени – 4 лв билет за възрастен и 2 лв за учащи.

Следващият спектакъл ще се състои на 30.11 от 19.00 часа в Голямата зала на НАТФИЗ на ул. Раковска.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>