Китайски легенди и разкази за необичайното

Съставителство и превод: Юлиян Антонов

Издателство: Изток-Запад

Представям ви книга, която запознава българските читателите с пъстрия свят на китайските митове, легенди и сказания за безсмъртни, духове покровители, легендарни владетели, магьосници и лечители.

В сборника са подбрани истории от различни произведения, като:

– сказания за Осемте безсмъртни;

– разкази за безсмъртни и магьосници;

– разкази из „Запискиза Мрака и светлината“ („Йоуминлу“);

– историята на Ли Шъшъ

– из „Хрониките на И Дзиен“.

Доколкото Китай навлиза все повече в нашето ежедневие, подобни книги ни демонстрират корените на китайската култура и ни дават ключ към разбирането й. Аз самата твърде много се радвам, че напоследък на българския пазар излизат стойностни преводи, които постепенно променят нагласите ни към китайците като за усмихнати хитри търговци или съдържатели на ресторанти. Отличава се от други подобни издания и с прекрасните илюстрации на художника Петър Станимиров (страница във Фейсбук: http://www.facebook.com/pages/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2-Peter-Stan/317925396688):

Премиерата на книгата се състоя в понеделник 14.11.2011 г. и вече я виждам по електронните книжарници. Ето едно подробно представяне от сайта на Словеса:

„Китайската история, култура и митология вдъхновява и респектира въображението на Запада в продължение на хилядолетия. Дори днес източните предания ни пленяват с поетичната, загадъчната и омагьосващата си сила – сила, изпълнена с дълбока мъдрост и приковаваща фантазия. Всичко това е предадено по иновативен и завладяващ начин в прекрасното издание „Китайски легенди и разкази за необичайното” (ИК „Изток-Запад”).

Великолепно илюстрирана, книгата събира в едно повествования, отразяващи източния бит и култура от времето на императорски Китай, в който даоизмът и будизмът са в постоянна схватка, опитвайки се да оправдаят и докажат важността и правотата на тезите си.

Потопете се в свят с любопитни и далеч не толкова познати образи, отваряйки прекрасното издание „Китайски легенди и разкази за необичайното”. Съставителят и преводач Юлиян Антонов е събрал на едно място някои от най-причудливите и провокиращи сказания и истории от китайската митология и народност. „Китайски легенди и разкази за необичайното” ни разкрива бита, нравите и вярванията на китайския народ, обрисувайки с неповторима увлекателност и стил харизматични легенди и завладяващи описания. Книгата ни пренася в онзи, така непознат за европееца източен свят на безсмъртни даоси, велики магьосници и неземни красавици.

Интригуващите истории и чудатите герои в „Китайски легенди и разкази за необичайното” оживяват в книгата, благодарение и на илюстрациите на известния български художник Петър Станимиров. Емблематичният и любим на три поколения Станимиров, известен с богатото си и внушително портфолио, сътворява истински калейдоскоп от скици и рисунки, които придават несравнимо очарование на изданието, превръщайки го в същинско библиографско бижу.“

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>