Китайски евнух открил Америка

Мореплавател изпреварил с десетилетия Колумб, Вашку да Гама и Магелан Джън Хъ става адмирал, без да е излизал дотогава в открито море.
Големият китайски мореплавател Джън Хъ е откривателят на Америка. Новият свят е открит 70 години по-рано от Христофор Колумб, твърди книгата „1421: Годината, в която Китай откри Америка“. Тя е на британския историк и бивш командир от Кралската флота Гавин Мензис. Авторът твърди, че е открил потънали кораби от флотилията на Джън Хъ в Карибско море, както и карти на региона от времето на великия мореплавател. Според британския историк Джън Хъ е минал през пролива, който днес носи името на Фернандо Магелан. Мензис базира твърденията си на карта от 1424 г. с географски точки на американското крайбрежие, което Колумб открил седем десетилетия по-късно.
Според официалната история на династията Мин великият откривател е достигнал до Ява, Суматра, Виетнам, Сиам, Камбоджа, Филипините, Цейлон, Индия, Арабския полуостров, Сомалия и Бангладеш.
Когато през 1497 г. Вашку да Гама достига до днешния град Козикод в Южна Индия, той с изненада научава от местните туземци, че армада от китайски мореплаватели вече е била на това място 90 години по-рано. На 11 юли 1405 г. кралската флота на мощната китайска династия Мин се отправя към Индийския океан, командвана от Джън Хъ. В периода 1405-1433 г. той оглавява седем големи експедиции, по време на които достига до 35 страни в Тихия, Атлантическия и Индийския океан. Джън Хъ командва огромна за времето си флотилия, с която изминава над 50 000 км. Като цяло далечните плавания на китайския мореплавател изпреварват с 87 години тези на Христофор Колумб, с 92 години Вашку да Гама и със 114 години Фернандо Магелан, който направи околосветско плаване.
Нищо не дава повод да се мисли, че Джън Хъ ще стане един от най-големите мореплаватели на всички времена. Той се ражда през 1371 г. под името Ма Хъ в мюсюлманско семейство на дребен чиновник в провинция Юнан. Баща му и дядо му пътуват по суша до Мека за поклонение и тяхното пътуване оказва голямо влияние върху образованието на младия Ма Хъ. Още като дете той говори както китайски, така и арабски. На 10 години е кастриран и е изпратен да служи като евнух в императорския двор. Постепенно израства в йерархията и става главен евнух на императорския двор, печелейки благоразположението на император Джу Ди. Именно при неговото царуване, в апогея на династията Мин, Джън Хъ става адмирал от императорската флота, без никога да е излизал в открито море. Той е натоварен с мисията да открие нови земи, далеч от китайските брегове. Плаванията му допринасят много за имиджа на династията като велика сила на Изтока и помагат за постигането на голям напредък в икономическата и дипломатическата област. Първото плаване на Джън Хъ трае цели две години, през които той стига първо до Централен Виетнам, след което се насочва към Индийския океан през Сиам, Палембанг, Малака и Суматра. След като минава през Цейлон (Шри Ланка), корабите му стигат до днешните индийски градове Колам, Кошин и Козикод. В следващите 28 години Джън Хъ осъществява още шест експедиции до Източна Африка и Червено море. Той посещава над 30 страни и региони.

Автор: Красимира Темелкова
Източник: http://www.journey.bg/guide/guide.php?guide=4055&&country=20&gtype=6&page=

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>