Пекинската кухня

Пекин е гастрономическият център на севера, а в последните петнадесет години – и на света.

Някога, под влияние на поредица от северни народи завоеватели, в двореца са яли деликатеси като мечи лапи, гърбици на камили и маймунски устни. С придобиването на усет към разкоша обаче, във времената на последната династия Цин (1644-1911), дворцовата кухня вече се приготвяла от над 2000 готвачи, а на императорската трапеза два пъти на ден се поднасяли по 99 ястия.

След Синхайската революция през 1911 г., когато пада Цинската династия, готвачите останали без работа, но само десет години по-късно най-предприемчивите от тях отворили ресторант „Фаншан“ за императорска кухня в един от най-красивите паркове на Пекин парка Бейхай. И днес там могат да бъдат опитани ястията, които са били поднасяни на трапезата на китайските владетели. Удоволствието струва сериозни пари, но си заслужава, особено ако сте с голяма компания. Във филмчето, което следва, може да видите част от ястията и един от най-новите ресторанти за императорска кухня:

Също толкова изтънчен, но много по-поносим за джоба, е курсът ястия, наречен Патица по пекински. В основата стои самата патица, но заедно с нея се поръчват множество вкусни предястия, като лотосови корени, японско доуфу (соево сирене), студен патешки колбас, цяла риба, колелца джинджифил със сладникаво горчив вкус, ряпа и задушени зеленчуци, скариден чипс и пр. Но цялото това изобилие бледнее пред основното блюдо. Във филмчето на анжлийски език се разказва за начина на приготовление и трите способа за консумация на патицата по пекински. Най-характерен е вторият:

Патицата се сервира опушена и запечена до златисто кафяво с хрупкава кожичка, изпъната от въздуха, който се вкарва подкожно именно с естетическа цел. Майсторът готвач разрязва патицата на 80-90 късчета, по всяко от които има кожичка, месце и сланинка. Поднася се с палачинки, в които се завиват късчетата патешко топнати в сладък червен сос, с добавка от пресен нарязан праз лук. Макар и да се предлага в България по китайските ресторанти, Патица по пекински може да се опита само в Китай, най-малкото заради специалния начин на гушене на птиците далеч преди да са достигнали трапезата на чревоугодника естет.

Не на последно място е кухнята на обикновените хора. Предпочитани блюда са пелмените, гъстия телешки бульон с ламиен (домашно приготвени нудли), сладките картофи, които се продават есенно време направо от метални бъчви с дупка по средата, в които картофите са наредени на редове. Отдолу горят въглища и така картофите, наредени на редове, се запичат равномерно. Вкусът е като сладка тиква и е изключително приятно на вкус.

Ето няколко вкусни рецепти, които може да опитате и удома:

Пелмени:

Ламиен:

Съставител: Яна Шишкова

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>