Китай стартира интернет самоучител по китайски

10.07.2006
Научете китайски лесно и бързо по интернет с помощта на новия сайт
Сайтът е един от поредните резултати от усилията на страната да разшири културното си влияние наред с нарастващата й икономическа мощ. Страницата www.linese.com включва аудио-визуални презентации, интерактивни упражнения и съвети за учители по китайски, както и снимки и кратки статии за забележителности и известни личности от Китай като Великата китайска стена, кунг-фу актьора Джаки Чан и баскетболната звезда Яо Минг.
Много от упражненията споменават митичното и имперско минало на Китай, включвайки изречения като “как да бъдеш герой, ако си невъоръжен” и “забелязал съм, че в Тибет обичат да се прекланят пред героите”. Сайтът засега е само на китайски и английски, но се разработват и версии на японски и корейски. Повече от 30 милиона души учат китайски като чужд език и повече от 2500 университета в над 100 страни предлагат курсове по китайски според данни на Министерството на образованието на Китай.
Китай иска да създаде мрежа от институти “Конфуций” в целия свят, които да популяризират китайския език и култура. В момента според данни на Европейската комисия китайският език е извън 12-те най-разпространени езици в страните от Европейския съюз (класацията включва и майчините езици). Водач е английският с 47%, следван от немския с 32% и френския с 28%. 18% от жителите на страните от ЕС говорят италиански, а испанският се владее от 15%.

http://www.download.bg/index.php?cls=news&mtd=single&id=400282

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>