Къде започва „Пътят на контейнерите“

Георги ИЛИЕВ

Ако се опитате да класифицирате многообразието от международни панаири и търговски средища в Китай, вероятно ще стигнете до категории.

В една стара китайска енциклопедия животните се разделят на странни групи – русалки, балсамирани животни, улични кучета, животни на императора и прасета сукалчета. Съвременен Китай усилено търси екзотиката в допълнение към масовите индустриални производства и успешно запълва пазарни ниши с интересни панаири в области, като например каменни изделия и мозайки, сватбена фотография или анимация. Напоследък Китай дори става център на западното изкуство – в южното градче Будзи се концентрират 600 художествени работилници, където почти като на поточна линия се рисуват на ръка копия на всички известни западни майстори.

Кантонският панаир

Най-известното изложение в Китай е експортният панаир в южния град Гуанджоу (Кантон), който се провежда всяка пролет и есен. На последното издание на панаира 30-те хиляди изложители осъществиха сделки за над 32 млрд. долара. В Гуанджоу живеят българи, които обслужват нарастващия поток от стоки между Южен Китай и България, а други пътуват до Китай специално за панаира. „Невинаги обаче човек успява да намери всичко на приемлива цена, разказва Стефка Топалова от фирма „Новител“. Направихме много поръчки през първия етап на панаира, посветен на машини и техника. Но през втория етап за по-дребни стоки не успяхме да договорим доставки на пластмасови изделия просто защото с транспорта биха излезли по-скъпо, отколкото в Турция.“

И тъй като мащабите на панаира са огромни, понятието „на едро“ се измерва в контейнери. „Беше ни трудно да договорим поръчки за половин контейнер, защото производителите се затрудняваха от митническите формалности при комбинирани контейнери“, признава Топалова.

Панаирите са идеалната възможност за кражба на дизайн и модели особено на технологични продукти. Миналата година инженер от китайската компания „Хуауей“ (доставчик на оборудване и за БТК и „Вивател“) беше заловен по време на изложение в Чикаго да разглобява техниката на „Фуджицу“, скрит зад щанда на японската фирма след края на работния ден. За да намалят опасността от подобни скандални случаи, които допринасят за „пиратската“ репутация на Китай, китайските власти вече гонят от местните панаири фирмите, уличени в подобни деяния, и им отнемат правото да участват в шест последващи изложения. Това обаче не попречи на последното издание на Кантонския панаир да бъдат подадени жалби срещу 420 компании за нарушаване на интелектуалната собственост.

Дреболии на едро

Едно от най-впечатляващите места за търговците е източният китайски град И У, който до скоро дори не можеше да бъде открит на картата. Градът е най-големият в света център за търговия на едро с ежедневни стоки и дреболии. Многоетажните халета побират 50 хил. щанда, които осъществяват годишен оборот от над 3 млрд. долара. Осем хиляди чужденци живеят постоянно в И У и разпращат контейнери с украшения, коледни дрънкулки и „автентични“ африкански дърворезби по целия свят, почти както през разцвета на Китай през VIII век, когато хиляди арабски и персийски търговци се заселват в южните пристанища на Китай. В града установяват свои бази за покупки и западните вериги хипермаркети като „Уолмарт“ и „Карфу“, както и ООН (бюджетът на световната организация за бежанци и други програми включва покупки за 5 млрд. долара годишно).

Огромните мащаби обаче изискват точно планиране. При коледните украси периодът за заявяване на поръчки е февруари-март, производството започва през май, а доставките приключват чак към средата на декември. Сключването на договор с китайци изисква и особено внимание в детайлите, за да не се озовете в положението на западната фирма, която поръчала 10 хиляди обувки и получила 10 хиляди леви обувки.

Да се наложиш, като се изложиш

Докато на Запад, преди да стартира едно изложение, се прави проучване в продължение на 10-15 години, в Китай се работи по модела „построй нещо и посетителите ще дойдат“. В страната вече има над 150 големи и средни центъра за изложения, но много от тях са заети само около 10% от времето, което е доста под средното ниво от 40% до 70% в Европа и САЩ.

Китай привлича установени международни панаири със своята добра инфраструктура и админис¬тративна подкрепа. Световното експо през 2010 г. ще се проведе в Шанхай и градът вече от няколко години строи в трескава подготовка. Азиатското авиационно изложение Asian Aerospace пък наскоро избра да се премести от Сингапур в Хонконг.

Китайците умело разпределят панаирите във времето, за да не си пречат. Asian Aerospace ще се провежда всяка втора година, редувайки се с набиращото скорост самолетно изложение в съседния на Хонконг град Джухай. А автомобилното изложение в Гуанджоу от 2006 г. ще се провежда през юли вместо през ноември, за да освободи пространство за Пекинското автомобилно изложение през ноември.

Изложенията в някои сектори обаче са уязвими заради понякога странните китайски методи на производство. По повод на панаир на кожените изделия в Хонконг през февруари известната американска водеща Марта Стюарт пусна по телевизията видеоклип, в който разказваше как животните в Китай биват одирани живи. След тази случка Пол Макартни се зарече, че никога няма да направи концерт в Китай.

Независимо от подобен тип антиреклама Китай все повече се утвърждава като „фабриката на света“ и „страната на контейнерите“, а изложенията продължават да се роят. Не се учудвайте, ако скоро прочетете за новооткрит „Панаир на животните на императора“ или „Панаир на прасетата сукалчета“.

http://capital.bg/show.php?storyid=271063

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>